• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kasni isporuka S-400 za Indiju: Prioritet popunjavanje ruskih raketnih jedinica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored kašnjenja proizvodnje S-400, problem za Indiju jeste i potreba Moskve da popuni svoje jedinice protivvazduhoplovne odbrane

  • 0
S-400 Triumf Foto: Wikipedia/Ministry of Defence of the Russian Federation

Isporuka protivvazduhoplovnih sistema S-400 za oružane snage Indije će prema svemu sudeći kasniti. Radi popune jedinica ruske armije koja je već duže od dve godine uključena u konflikt sa Ukrajinom, prioriteti u isprukama S-400 su se promenili.

Ruske ratne potrebe trenutno su važnije od stranih narudžbina i zato su Indiji odložili dostavu dva skvadrona raketnog sistema PVO S-400 koji su po prvobitnoj dinamici morali da budu predati ove godine, prenela je Balkanska bezbednosna mreža.

S-400 Triumf Foto: Wikipedia/Boevaya mashina

Iz Moskve poručuju da će obavezu realizovati, ali u martu 2026. za jedan skvadron i u oktobru 2026. godine za još jedan, poslednji peti iz narudžbine iz 2018. vredne oko 5,43 milijarde američkih dolara.

Indija je 2019. godine platila avans za nove protivvazduhoplovne sisteme koje vidi kao ključne u potencijalnom regionalnom konfliktu.

Tri skvadrona već su predata indijskim snagama u 2023. godini ali su nakon toga usledili problemi sa rokovima. Pored kašnjenja proizvodnje S-400, problem za Indiju jeste i potreba Moskve da popuni svoje jedinice protivvazduhoplovne odbrane velikog dometa koje već duže od dve godine dejstvuju na ukrajinskom ratištu, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Očekuje se da će ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo uskoro početi da koristi F-16 borbene avione koji imaju sposobnost lansiranja krstarećih raketa. Sistem S-400 jedno je od ključnh sredstava ruskih snaga za odbranu od ovakve vrste pretnji.

S-400 Triumf Foto: Shutterstock

Indija računa na S-400 u potencijalnom sukobu sa Pakistanom i Kinom koje imaju zavidan arsenal naoružanja, a tri skvadrona trenutno čuvaju nebo iznad najmnogoljudnije zemlje sveta.

Jedan skvadron čine dve baterije od osam lansirnih vozila, prateći radarski sistemi i komandno vozilo. U ruskoj vojnoj terminologiji to je raketni puk PVO koji čine dva diviziona.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>