• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetski mediji: Prvi F-16 avioni stigli u Ukrajinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Društvenim mrežama kruže fotografije i video snimci F-16 aviona za koje se tvrdi da preleću preko ukrajinskih gradova

  • 1
HAF Foto: Shutterstock/thelefty

Svega godinu dana nakon što su članice NATO donele odluku u Vljnusu da naoružaju Kijev F-16 borbenim avionima, čini se da su prve letelice ovog tipa konačno stigle u Ukrajinu.

Prva tranša F-16 aviona navodno je isporučena ukrajinskim oružanim snagama i neodređeni broj borbenih letelica već se nalazi u Ukrajini, preneo je Simple Flying pozivajući se na pisanje Bloomberg. Veruje se da je Kijev za sada dobio samo "mali broj" aviona.

Društvenim mrežama kruže fotografije i video snimci F-16 aviona za koje se tvrdi da preleću preko ukrajinskih gradova.

Na jednoj fotografiji navodno se vidi i gradska kuća u Lavovu mada autentičnost objavljenog sadržaja ne može biti sa sigurnošću verifikovana.

Ministartsvo odbrane Ukrajine još uvek se nije oglasilo povodom isporuke aviona te još uvek nema zvanične potvrde da se F-16 nalaze u ratom zahvaćenoj zemlji.

Četiri članice NATO - Holandija, Norveška, Belgija i Danska - obavezale su se da Ukrajini pošalju 79 F-16 aviona. Takozvana "koalicija za borbene avione", oformljena na prošlogodišnjem NATO samitu u Viljnusu takođe je dogovorila obuku ukrajinskih pilota koji su do sada leteli na vazduhoplovima sovjestkog porekla.

Avion F16, F-16 Pixabay

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je početkom jula izjavio da je isporuka prvih F-16 za Ukrajinu u toku, dodajući da će avioni leteti na ukrajinskom nebu već ovog leta, preneo je The War Zone.

Mada F-16 svakako pružaju nove sposobnosti ukrajinskim oružanim snagama, specijalizovani svetski mediji pišu da će proći neko vreme pre nego što Ukrajina ostvari pun borbeni potencijal sa tek uvedenim naoružanjem.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    1. avgust 2024. | 16:27

    Савршено, тренинг за Русе...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>