• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako Tramp dođe ponovo na vlast, Air Force One će biti u bojama američke zastave

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dva nova aviona VC-25B Air Force One (bazirana na Boeingu 747-8i), su planirana za isporuku 2026. i 2027. godine, pa bi njihov dolazak mogao da se poklopi sa mandatom sledećeg izabranog predsednika

  • 0
Air Force One Foto: Shutterstock

Neimenovani bivši visoki zvaničnik Trampove administracije potvrdio je za portal Politico da će, ukoliko pobedi na predsedničkim izborima u novembru, D0nald Tramp - promeniti izgled aviona Air Force One tako što će ih ofarbati u boje američke zastave.

"Model je bio na stolu za kafu u Ovalnoj kancelariji i često ga je pokazivao stranim i domaćim posetiocima. Mislio je da taj dizajn bolje predstavlja Ameriku i simbolizuje snagu, crvenu, belu i plavu", prenosi Simple Flying.

Dva nova aviona VC-25B Air Force One (bazirana na Boeingu 747-8i), su planirana za isporuku 2026. i 2027. godine, pa bi njihov dolazak mogao da se poklopi sa mandatom sledećeg izabranog predsednika. Trenutno, avioni su predviđeni da dobiju klasičnu šemu svetloplave i bele boje - baziranu na dizajnu Rejmonda Levija - koja je u upotrebi od 1960-ih.

Avion Donalda Trampa Foto: Profimedia/The Image Direct

Međutim, još uvek ima vremena da se promeni šema boja za ovaj program, koji već kasni, iako bi to verovatno dovelo do dodatnih kašnjenja zbog neophodnih inženjerskih promena. Kombinacija crvene, bele i plave boje bila bi slična onoj na Trampovom privatnom Boeingu 757, koji je nazvan "Trump Force One".

Kada je Bajdenova administracija otkazala Trampove planove za novu šemu boja, naveli su visoke troškove, posebno zbog dominantne tamnoplave boje na donjem delu aviona. Kako tamnije boje apsorbuju više toplote, to može biti problematično za regulaciju temperature, posebno na tako velikom avionu sa mnogo sistema.

Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF) je sprovelo termalne testove i navelo da bi takva šema boja zahtevala dodatna testiranja od strane Federalne uprave za avijaciju (FAA) „zbog povećane toplote u određenim okruženjima.“ Kao rezultat toga, naizgled jednostavna promena boje dovela bi do skupih inženjerskih izmena i verovatno bi izazvala dodatna kašnjenja u programu koji je već kasni, o čemu je naš portal već pisao.

Donald Tramp, Melanija Tramp Foto: Tanjug/AP

Štaviše, s obzirom na to da je upravo Tramp 2018. izdejstvovao u direktrnim pregovorima sa menadžmentom Boeinga da cena novih Air Force One bude fiksna u vrednosti od 3,9 milijardi dolara, troškovi svih ovih promena bi pali na Boeingov teret.

U ovom trenutku projekat je već dve milijarde dolara "u crvenom", a odlazeći direktor Boeinga Dejv Kalhun nazvao je ugovor o fiksnoj ceni velikom greškom još 2022. godine, pri čemu je program pretrpeo razne poteškoće, kao što su bankroti izvođača i problemi u lancu snabdevanja.

(Aero.rs)

Video: United States Air Force Boeing C-40B

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>