• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američki F-22 Raptor poslati na Bliski istok: Faktor odvraćanja od potencijalnog napada Irana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novo naoružanje treba da pomogne u odbani Izraela i zaštiti američkih snaga u Iraku i Siriji koje su navodno bile na udaru Irana.

  • 0

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin rekao je u telefonskom razgovoru sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom da su američki borbeni avioni F-22 Raptor poslati u region Bliskog istoka u okviru napora da se odvrati agresija, odbrani Izrael i zaštite američke snage u regionu.

Ostin je napisao na platformi X da je rekao Galantu u četvrtak da je važno da se postigne sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze kojim se obezbeđuje oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Američka Centralna komanda (CENTCOM) saopštila je u četvrtak da su borbeni avioni F-22 američkog ratnog vazduhoplovstva stigli na Bliski istok u iščekivanju iranskog napada na Izrael.

Lockheed Martin F-35 USAF Foto: U.S. Air Force/Staff Sgt. Codie Trimble

''F-22 Raptor američkog vazduhoplovstva stigli su u zonu odgovornosti Centralne komande SAD 8. avgusta kao deo promene položaja američkih snaga u regionu da bi se ublažila mogućnost regionalne eskalacije", navodi se u saopštenju CENTCOM-a na mreži X.

Američki nosač aviona USS Abraham Linkoln sa nekoliko borbenih aviona raspoređen je u ovom regionu početkom meseca. Pentagon je tada najavio da će na Bliskom istoku biti raspoređene i balističke jedinice protivvazdušne odbrane, o čemu je portal Aero.rs već pisao.

USS Abraham Lincoln Foto: dvidshub.net/ PO2 James Evans

Novo naoružanje treba da pomogne u odbani Izraela i zaštiti američkih snaga u Iraku i Siriji koje su navodno bile na udaru Irana.

Iran je obećao odmazdu nakon ubistava lidera Hamasa Ismaila Hanijea, za koje Teheran i palestinska militantna grupa okrivljuju Izrael.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Povratak supersoničnih putovanja: XB-1 otvara put ka brzinama kakve nismo imali od Konkorda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>