• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka kupuje 600 raketa za sistem Patriot: Američka agencija odobrila prodaju vrednu pet milijardi dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Paket naoružanja vredan pet milijardi dolara takođe podrazumeva logističku podršku, alate za održavanje i rezervne delove za rakete

  • 0
Američki PVO sistem Patriot Foto: Tanjug/AP

Nemačka namerava da kupi 600 raketa za protivvazduhoplovne sisteme Patriot u vrednosti od pet milijardi dolara.

U saopštenju Agencije za odbrambenu i bezbednosnu saradnju SAD (U.S. Defense Security Cooperation Agency - DSCA) od četvrtka 15. avgusta, navodi se da je Stejt department Nemačkoj odobrio prodaju stotine raketa najnovije generacije za upotrebu u sistemima protivvazduhoplovne odbrane, prenosi Politiko.

Ističe se da će prodaja podržati nemački cilj da poboljša nacionalnu odbranu, kao i interoperabilnost sa snagama SAD i NATO. Paket naoružanja vredan pet milijardi dolara takođe podrazumeva logističku podršku, alate za održavanje i rezervne delove za rakete.

patriot PVO sistem Foto: Shutterstock

Potencijalni aranžman sa Nemačkom uključivao bi 600 raketa Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) u varijanti Missile Segment Enhancement (MSE) koje su sposobne za uništavanje aviona i krstarećih raketa. Stejt department je o mogućoj prodaji raketa juče obavestio Kongres koji treba da odobri ovaj posao.

Nemačka je ove godine naručila osam sistema Patriot za 2,4 milijarde dolara. Kao deo vojne pomoći Ukrajini, nemačka vlada je donirala tri sistema sa raketama.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Helikopteri protiv vatrene stihije u Nacionalnom parku Sutjeska: AB212, Airbus H215, UH-1 i AW119

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>