• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američkom mornaričkom korpusu predat poslednji predsednički helikopter Sikorski VH-92A Patriot

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je prvi poručeni helikopter za prevoz predsednika SAD isporučen još pre tri godine, u zvaničnu upotrebu ušao je tek 19. avgusta

  • 0

Kompanija Sikorsky koja posluje u okviru korporacije Lockheed Martin isporučila je na posebnoj ceremoniji u Ovegu (Njujork) Mornaričkom korpusu SAD (USMC) 23. - poslednji poručeni helikopter VH-92A Patriot namenjen za prevoz predsednika Sjedinjenih Država.

Novi helikopter VH-92A – derivat komercijalnog modela S-92 – dizajniran je da poboljša performanse i nosivost u odnosu na trenutne predsedničke helikoptere Sikorsky VH-3D i VH-60N, navodi USMC, koji pruža usluge prevoza visokih zvaničnika.

"Ovaj helikopter će obezbediti poboljšane sisteme koordinacije posade i komunikacione kapacitete, pored unapređenja dostupnosti i održivosti", navela je u saopštenju koje citira Flight Global Komanda za pomorske vazdušne sisteme SAD (NAVAIR), koja upravlja programom nabavke VH-92A.

Sikorsky je dobio ugovor vredan 5 milijardi dolara za novi predsednički helikopter 2014. - pre deset godina, a prvi proizvedeni primerak isporučen je 2021. godine.

Bela kuća je do nedavno odbijala da odobri Patriot za prevoz predsednika - navodno zbog toga što su motori GE Aerospace CT7-8A6 i njihovi pomoćni pogonski uređaji spaljivali travu u predsedničkoj rezidenciji u Vašingtonu, DC.

I pored toga što je 19. avgusta isporučen poslednji poručeni unapređeni helikopter, VH-92A Patriot je predsednika SAD prevezao prvi put - baš tog dana:

Bajden je doleteo u Čikago, gde je govorio na konvenciji Demokratske stranke za predsedničke izbore 2024. godine. Time su otklonjene brige o "negativnom uticaju motora" helikoptera na čovekovu okolinu.

Devet najnovijih VH-92A je već dostupno za prevoz predsednika SAD i drugih važnih ličnosti. Dve od ukupno 23 letelice su testni modeli, dok se preostalih 12 primeraka koristi za obuku pilota i posade, kao i za druge VIP misije po potrebi, zaključuje Flight Global.

(Aero.rs)

Video: Srpski leteći vatrogasci: Više od dva miliona litara vode izbacili na požare za manje od mesec i po

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>