• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajina izgubila prvi F-16: Poginuo jedan od najboljih pilota, potpukovnik Oleksij Mes

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od pilota koji su bili zaštitno lice kampanje Kijeva za dobijanje američkih vazduhoplova izgubio život nakon što je oborio tri krstareća projektila i jedan dron

  • 0
Avion F16, F-16 Foto: Pixabay

U četvrtak, 29. avgusta u ukrajinskom gradu Lučk sahranjen je prvi pilot koji je upravljao jednim od aviona F-16 poslatih Kijevu u cilju odbrane u sukobu sa Rusijom.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo (Повітряні сили Збройних сил України) potvrdilo je da je potpukovnik Oleksij Mes, poznat pod nadimkom Munfiš izgubio život u ponedeljak, 26. avgusta, u trenutku dok je "odbijao najveći vazdušni napad Rusije ikada".

"Pre nego što je poginuo u vazduhu, uništio je tri krstareća projektila i jedan napadački dron" tokom napada bespilotnih letelica i projektila ispaljenih sa ruskih položaja, saopštila je komanda ratnog vazduhoplovstva, koje je posthumno unapredilo Oleksija Mesa u čin pukovnika, navodi CNN.

Ukrajinske oružane snage ne veruju da je greška pilota uzrokovala incident, dodao je izvor CNN-a, uz napomenu da je otvorena istraga o pogibiji pilota, kao i da će međunarodni eksperti će biti pozvani da učestvuju u njoj.

Smrt pilota Oleksija Mosa predstavlja veliki udarac za Ukrajinu: Prvi avioni F-16 su stigli u zemlju tek ovog meseca, a Munfiš je bio jedan od retkih pilota obučenih za njihovo upravljanje. Prema navodima Wall Street Journala - još jedan avion je teško oštećen u ponedeljak.

Oleksij Mos je jedan od prvih koji je inicirao upotrebu F-16 u borbi protiv ruskih aviona, zajedno sa svojim kolegom, pilotom Andrijom Pilšćikovim, poznatim pod kodnim imenom Đus. Štaviše, njih dvojica su postali "zaštitna lica" ukrajinske kampanje za dobijanje F-16 aviona.

Pilšćikov je poginuo u borbenoj misiji prošlog avgusta, a prva grupa ukrajinskih pilota započela je intenzivnu obuku na F-16 avionima u Sjedinjenim Državama prošle jeseni i za šest meseci savladala taj zadatak.

Ukrajina F-16 Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u utorak izjavio da je ukrajinsko vazduhoplovstvo koristilo avione F-16 za uništavanje projektila i dronova koje je Rusija lansirala u ponedeljak

Svetski mediji primećuju da je to prva zvanična potvrda iz Kijeva da se vazduhoplovkoriste u borbi.

(Aero.rs)

Video: Srpski leteći vatrogasci: Pilot Helikopterske jedinice MUP Srbije o Kamovu Ka-32

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>