• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američki F-35 sleteo na auto-put u Finskoj: Uvežbavaju se dejstva u okviru NATO ACE strategije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Reč je o uvežbavanju strategije Agilnog borbenog raspoređivanja koje između ostalog podrazumeva i korišćenje improvizovanih pista i druge infrastrukture u slučaju uništenja glavnih vojnih aerodroma

  • 0

Američko ratno vazduhoplovstvo učestvovalo je u vojnoj vežbi u Finskoj tokom koje su piloti uspešno prizemljili dva F-35 aviona na lokalni auto-put. Uvežbavanje dejstava na improvizovanim uzletištima deo je ratne strategije NATO.

Dva Lockheed Martin F-35 Lightning II aviona američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF) sletela su na auto-put u Finskoj. Mada je "prirodno stanište" skupocenih borbenih aviona adekvatan vojni aerodrom, piloti i osoblje USAF uspeli su da prizemlje F-35 na drumsku saobraćajnicu. Bilo je to prvo sletanje F-35 na auto-put u Evropi.

Avioni F-35 Lightning II 48. borbenog vigna iz baze RAF Lakenheath u Ujedinjenom Kraljevstvu demonstrirali su operacije sletanja i poletanja 4. septembra tokom vežbe Baana 2024 na autoputu blizu mesta Hosio. Reč je o uvežbavanju strategije Agilnog borbenog raspoređivanja (Agile Combat Employment - ACE) koje između ostalog podrazumeva i korišćenje improvizovanih pista i druge infrastrukture u slučaju uništenja glavnih vojnih aerodroma.

Pored SAD, ovu doktrinu su na Baana 2024 uvežbavali i piloti finskog ratnog vazduhoplovstva (Ilmavoimat) sa McDonnell Douglas F/A-18 Hornet i osoblje nemačkog ratnog vazduhoplovstva (Luftwaffe) sa Eurofighter Typhoon, navodi se u saopštenju NATO. Na auto-put blizu mesta Rovaniemi i Hosio su tokom vežbe sletali trenažni i transportni avioni.

"Prilika da učimo od naših finskih kolega poboljšava naše sposobnosti da brzo raspoređujemo i koristimo vazduhoplovna sredstva sa nekonvencionalnih lokacija i odražava kolektivnu spremnost i agilnost naših snaga", rekao je general Džejms Heker, komandant vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi.

Američke oružane snage nedavno su izvele sličnu vežbu u SAD i to sa AC-130J. Avion je sleteo na put blizu mesta Bono u Arkanzasu koji su pre toga obezbedili pripadnici komande za specijalne operacije USAF, o čemu je Aero.rs pisao.

(Aero.rs)

Video: Helikopterska Jedinica MUP Srbije: Airbus Helicopters H215 Super Puma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>