• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvi Top Gun piloti bili su Afroamerikanci: Priča o pukovniku Džejmsu Henriju Harviju III

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prva škola ovog imena osmišljena je tokom Drugog svetskog rata pri Ratnom vazduhoplovstvu koje se tada zvalo United States Army Air Force - USAAF

  • 0

Ako ste mislili da je školu Top Gun osmislila vazduhoplovna komponenta američke mornarice, kao što je to predstavljeno u istoimenom filmu sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi - grešite.

Prva škola ovog imena osmišljena je tokom Drugog svetskog rata pri Ratnom vazduhoplovstvu koje se tada zvalo United States Army Air Force - USAAF, ali je realizovana tek pet godina kasnije, a prvi "najbolji među najboljima" bio je - Afroamerikanac po imenu Džejms H. Harvi III.

Američko ratno vazduhoplovstvo krenulo je u obuku Top Gun pilota 1949. godine, a na kraju obuke organizovano je i nadmetanje kandidata (poznato kao William Tell i Gunsmoke) u maju te godine, piše Simple Flying.

James H. Harvey III Foto: Wikipedia/Signaleer

Pobednici su bili poručnik Džejms H. Harvi III, kapetan Alva Templ, poručnik Hari Stjuart i rezervni pilot Halbert Aleksandar. Svi - pripadnici Taskigi eskadrile (Tuskegee Airmen) - sastavljene isključivo - od crnaca.

Oni su, leteći u svojim avionima P-47 (poznatim po nadimku Leteće kade) pobedili pilote koji su upravljali avionima P-51 Mustang i P-58 Twin Mustang nad područjem na kom će kasnije biti izgrađena avijatičarska baza Nelis.

James H. Harvey III Foto: Wikipedia/Airman 1st Class Zachary Rufus

Rani život Džejmsa H. Harvija III

Harvi III rođen je 13. jula 1923. godine u Montkleru, a sa nepunih 20 godina, u januaru 1943. pokušao je da se prijavi u tadašnji USAAF, ali je bio odbijen zbog svoje rase. Umesto toga, bio je regrutovan u vojsku SAD u aprilu te godine kao inženjer pri USAAF.

Od ideje da postane pilot - nije odustajao. Tvrdoglavo se prijavljivao za program obuke za avijacijske kadete, polagao je ispit za kadete na Bolling terenu (danas poznatom kao Zajednička baza Anakostija-Bolling) i bio je primljen u Avijacijski program obuke za kadete - crnce.

tuskegee airmen Foto: Shutterstock

Dana 16. oktobra 1944. godine, Harvi je diplomirao na Tuskegee programu obuke i kao član klase 44-4 zasluženo dobio pilotska krila i čin potporučnika. Vazduhoplovni korpus Vojske SAD-a dodelio je Harvija 99. lovačkoj eskadrili u Godman polju, Kentaki. Međutim, Harvi i njegova eskadrila nisu učestvovali u borbenim misijama tokom Drugog svetskog rata.

Stvaranje istorije u Korejskom ratu

Iako je Tuskegee program ukinut 1948. godine, Harvi nije napustio Ratno vazduhoplovstvo. Naprotiv - izabran je i za Top-gun obuku koju je furiozno završio u maju 1949. godine kao najbolji pilot.

Lockheed P-80 Foto: Shutterstock

Tokom Korejskog rata (od 25. juna 1950. do 27. jula 1953. godine), Harvi je postao prvi afroamerički pilot mlaznog lovca koji je učestvovao u borbama. Izveo je 140 borbenih misija nad Korejom i bio nagrađen sa nekoliko odlikovanja i ordena.

Nagrađen je Ordenom za letačke zasluge (DFC) jer je predvodio formaciju od četiri aviona Lockheed F-80 Shooting Star u lošim vremenskim uslovima tokom misije podrške bombarderima 16. oktobra 1950. godine, u blizini Jongsana (danas deo Seula) u Koreji, kada je naneo veliku štetu neprijateljskom logoru.

Lockheed P-80 Foto: Shutterstock

Njegova priznanja i dostignuća kao da su potiskivana u oružanim snagama SAD, koje su i pored ustavom te zemlje garantovanom jednakošću, dugi niz godina bile primer rasne segregacije.

Nikad nije kasno

Odavno zasluženo priznanje Džejmsu Henriju Harviju III i njegovim saborcima iz "crnačke eskadrile" stiglo je mnogo kasnije, 11. januara 2022. godine, kada je general Mark Keli, komandant Komande za vazdušnu borbu (ACC), prisustvovao otkrivanju ploče postavljene da reafirmiše i na odgovarajući način obelodani dostignuća 332. lovačke grupe (kojoj je Harvi pripadao).

Potom je u novembru prošle godine prvom Top Gun pilotu dodeljen počasni čin pukovnika na ceremoniji koja je održana u Denveru, na poluvremenu utakmice u američkom fudbalu između ekipa Vazduhoplovne akademije SAD-a (USAFA) i Vojne akademije SAD-a (West Point).

"Pukovnik Džejms H. Harvi III imao je izuzetnu karijeru kao veteran Armije i član čuvene Tuskegee eskadrile. Služeći u vojsci koja je još uvek bila segregisana, suočavao se sa brojnim preprekama, ali njegova neverovatna hrabrost, veština i upornost doneli su mu mnoga priznanja, uključujući to da je postao prvi afroamerički pilot mlaznog lovca u vojsci koji je leteo u vazdušnom prostoru Koreje i pobednik prvog 'Top Gun' takmičenja", rekao je Majkl Benet, senator iz Kolorada.

(Aero.rs)

Video: Intervju sa Lenom Radosavljević, direktorkom za upravljanje investicijama Mind Group

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>