• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo u kojim bazama Američkog ratnog vazduhoplovstva će biti bombarderi B-21

Vreme čitanja: oko 1 min.

USAF namerava da zadrži flote B-1 i B-2 u punom kapacitetu sve dok Raider ne bude dostupan u dovoljnim količinama

  • 0
B-21 Raider USAF Courtesy photo

Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF) odlučilo je da osim baze Elsvort (Ellsworth) smesti u budućnosti nove strateške stelt bombardere B-21 u bazu Vajtmen (Whiteman) u Misuriju i bazu Dajes (Dyess) u Teksasu.

USAF je naručio oko 100 vazduhoplova ovog tipa koji će služiti kao platforma za dugometne napade i nuklearnu odbranu.

Novi avion o kom je portal Aero.rs više puta pisao je u fazi razvoja od strane američkog proizvođača Northrop Grumman i biće postepeno uveden kao zamena za bombardere Rockwell B-1 Lancer i B-2 Spirit. Prema procenama koje navodi portal Aerotime, očekuje se da će B-21 ući u službu oko 2027. godine.

B-21 Raider USAF Courtesy photo

"Baza Vajtmen je izabrana nakon detaljnog evaluacionog procesa, koji je uključivao operativne analize, terenske preglede i razmatranje ekoloških, ekonomskih i tehničkih faktora," navodi se u saopštenju. "Iskustvo koje ova baza ima sa B-2 Spirit stelt bombarderom i njena strateška lokacija bili su ključni faktori za ovu odluku."

Prema proizvođaču, B-21 ima stelt karakteristike koje mogu da izbegnu čak i najsofisticiranije sisteme protivvazduhoplovne odbrane, dok njegova "otvorena", modularna arhitektura omogućava integraciju savremenih tehnologija.

B-21 Raider Wikipedia/.S. Air Force

USAF je prethodno najavio da namerava da zadrži svoje flote bombardera B-1 i B-2 u punom kapacitetu sve dok B-21 Raider ne bude dostupan u dovoljnim količinama da bi postojeći avioni mogli postepeno da se povuku.

U međuvremenu, USAF je dodelio program vredan sedam milijardi dolara za modernizaciju flote B-2, koja obuhvata obimnu rekonstrukciju i nadogradnju 19 aviona.

(Aero.rs)

Video: Intervju sa Lenom Radosavljević, direktorkom za upravljanje investicijama Mind Group

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>