• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Francuski Mirage 2000-5F za Ukrajinu biće nadograđeni za napade na ciljeve na tlu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mirage 2000-5F, koji je prvobitno dizajniran za lansiranje raketa vazduh-vazduh, biće prilagođen za gađanje ciljeva na zemlji

  • 0
Dassault Mirage 2000 Foto: Shutterstock/VanderWolf Images

Francuska planira da izmeni lovce Mirage 2000-5F koje će isporučiti Ukrajini kako bi im omogućila napade na ciljeve na tlu. Prema izveštajima francuskog medija Sud-Ouest, ova nadogradnja će se obaviti u vazduhoplovnoj bazi Cazaux, koja je deo Glavne direkcije za naoružanje. Mirage 2000-5F, koji je prvobitno dizajniran za lansiranje raketa vazduh-vazduh, biće prilagođen za gađanje ciljeva na zemlji, što je već urađeno za grčke Mirage 2000-5 koji su povučeni iz upotrebe.

Ova nadogradnja dolazi u trenutku kada su prvi F-16 Fighting Falcons koje je Ukrajina primila viđeni u konfiguraciji za vazduhoplovnu odbranu. Ukrajina je koristila avione F-16 za odbranu od intenzivnih ruskih raketnih i dron napada. Jedan F-16 je u jednom takvom dejstvu, izgubljen u misterioznim okolnostima.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u junu najavio donaciju Mirage 2000-5 Ukrajini, s tim da se očekuje da prvi avioni stignu do kraja 2024. godine. Takođe, postoji spekulacija da bi povučeni grčki Mirage 2000-5 i stariji F-16 mogli da budu upućeni Ukrajini. Argentina je najavila slanje pet povučenih Dassault Super-Étendards u Francusku radi obnove i kasnije isporuke Ukrajini.

Spekulacije o švedskim Gripenima

Nedavne spekulacije ukazuju na mogućnost da Švedska pošalje Gripene Ukrajini. Švedska je nedavno najavila veliki paket vojne pomoći za Ukrajinu, ali je zanimljivo da je polovina te pomoći namenjena nabavci novih delova za 60 novih Gripen E aviona koje Švedska planira da nabavi. Ovaj potez znači da stariji Gripen C/D modeli neće biti demontirani za delove, što može omogućiti njihovu donaciju Ukrajini u budućnosti. Portal Aero.rs. je pisao da je Kijev zainteresovan za švedske avione. Ukrajinski piloti su već obučavani za upravljanje Gripenima.

Očekuje se da će između 15 i 30 Gripen C/D aviona biti poslati Ukrajini, iako je prvobitno planirano da to bude ranije. Švedska je odlučila da odloži ovu isporuku kako bi Ukrajini omogućila dovoljno vremena da integriše F-16 avione i izbegne preopterećenje logistike.

(Aero.rs)

Video: Intervju sa Lenom Radosavljević, direktorkom za upravljanje investicijama Mind Group

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>