• 3

Vreme čitanja: oko 6 min.

Celo Ratno vazduhoplovstvo i PVO danas na Batajnici: Šta će biti sve prikazano

Vreme čitanja: oko 6 min.

Više od 6.000 pripadnika, približno 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova biće angažovano ovog petka na prikazu sposobnosti Vojske Srbije

  • 3
Zastava 2024 MiG-29 Salinger Igor

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije nazvan ove godine Zastava 2024 prvobitno zakazan na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembar odložen je zbog očekivanih loših vremenskih uslova i “kako bi što više zainteresovanih građana mogli da prisustvuju” održava se danas sa početkom u 11 časova. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, a preneo i Aero.rs, kapije aerodroma Pukovnik-pilot Milenko Pavlović otvaraju se za posetioce od 9:30.

Događaji ovakvog formata - a u pitanju je svojevrstan hibrid otvorenog dana, taktičke vežbe, izložbe naoružanja i vojne opreme, vazduhoplovni entuzijasti bi rekli sa i sa elementima aeromitinga održavani su i prethodnih godina: Granit 2003 održan je prošlog maja, Štit 2022 godinu dana ranije dok je 2021. Vojska Srbije predstavila čime raspolaže takođe na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ali tada na beogradskom Ušću.

Prikaz sposobnosti vojske Srbije Zastava 2024, Generalna proba Foto: Nikola Tomić

Vojska Srbije sakupila je možda ne sve ali sigurno veliki deo borbene tehnike sa kojom raspolaže i koncentrisala je na prostoru aerodroma Pukovnik-pilot Milenko Pavlović: Ta količina sredstava i ljudstva na malom prostoru vizuelno deluje stvarno veoma impozantno - neko bi primetio da bi u ratnim uslovima tako nešto bilo na granici ludosti jer bi potencijalni neprijatelj bio u prilici da sa jednim preciznim udarom izbaci skoro celu armiju iz stroja.

RViPVO je na Batajnici sakupilo takođe skoro sve čime raspolaže: Pored aviona i helikoptera 204. vazduhoplovne brigade, za potrebe prikaza sa Lađevaca iz 98. vazduhoplovne brigade prebazirali su Orlovi, Game i svi borbeni helikopteri Mi-35M. Sa vojnog aerodroma narednik-pilot Mihajlo Petrović viđeni su - novi i najnoviji - helikopteri Airbus Helicopters H145M ali i najstariji Mi-8 iz 119. helikopterske eskadrile Zmajevi.

FK-3 Salinger Igor
FK-3 Salinger Igor

Dvesta pedeseta brigada za PVD je takođe prebacila najveći deo svoje tehnike na Batajnicu: Izloženo je čak šest lansera sistema FK-3, sistemi za protivvazduhoplovna dejstva Panciri S-1, novouvedeni “kineski Pancir” HQ-17AE, kao i nešto stariji S-125M Neva-M i samohodni 2K12 Kub.

Pripadnici 126. brigade vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja prikazuju svoja sredstva, uključujući i nedavno nabavljene radare od francuskog Thalesa.

Prikaz sposobnosti vojske Srbije Zastava 2024, Generalna proba Foto: Nikola Tomić

Posle doskoka padobranaca koji nose državnu zastavu i zastavu Vojske Srbije, taktički prikaz počinje poletanjem vazduhoplova RViPVO avijacije koja odlazi u zone čekanja. Najbliže mestu gde će biti publika, odnosno sa bliže od dve piste batajničkog aerodroma, poleteli su avioni MiG-29, dva para i jedan avion samostalno, ukupno pet.

Zastava 2024 MiG-29 Salinger Igor
Zastava 2024 MiG-29 Salinger Igor
Zastava 2024 MiG-29 Salinger Igor

Prema onome što smo videli na generalnoj probi održanoj u sredu 18. septembra, prikaz sposobnosti počinje naletom dva višenamenska aviona MiG-29 iz 101. lovačke avijacijske eskadrile Vitezi koji simuliraju blisku manevarsku borbu.

Zastava 2024 prikaz NJ-22 Orao Salinger Igor

Kada su lovački avioni “ostvarili prevlast u vazdušnom prostoru”, sledi nalet jurišne avijacije: prvo tri - zanimljivo svi dvosedi - NJ-22 Orao iz 24. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile Tigrovi simuliraju dejstvo po ciljevima na zemlji, sa prilazom u brišućem letu i uvek vizuelno atraktivnim “iskakanjem” sa prevrtanjem. Zatim sledi simulirano dejstvo školsko-borbenih aviona G-4 Super galeb iz batajničke 252. Školsko borbene avijacijske eskadrile Kurjaci sa Ušća.

“Preostale neprijateljske snage”, odnosno ono što je uspelo da preživi dejstvo Orlova i Super galebova, cilj je za helikoptere Mi-35M i Gama iz 714. protivoklopne helikopterske eskadrile Senke. Prvo naleću teški oklopljeni Mi-35 u dva para, opremljeni već standardno sa dva dopunska rezervoara kapaciteta 500 litara i dva lansera B8V20 za nevođena raketna zrna S-8 kalibra 80 mm, uz ugrađeni dvocevni top kalibra 23 mm u nosnoj tureli.

Mi-35M Salinger Igor

Po scenariju vođa jednog para odlučuje da ponovi dejstvo pa se ta dva helikoptera vraćaju i prave još jedan prolaz sa “dejstvom” na cilj - u borbenim uslovima veoma riskantan potez, obzirom da neprijatelj sada zna da je napadnut i imao je vremena da se pripremi za odbranu.

Mi-35M Salinger Igor

Da je skrivenost i iznenađenje jedan od i dalje najefikasnijih metoda uspešnog dejstva na neprijatelja, verovatno najbolje su demonstrirali piloti helikoptera Gama, takođe iz 714. protivoklopne helikopterske eskadrile Senke. Male, tihe (u poređenju sa velikim bučnim Mi-35M) Gazele - Gama je naoružana varijanta helikoptera Gazela - prilaze “slepljene” za tlo, uska silueta helikoptera gotovo se i ne vidi dok ne priđe na nekoliko stotina metara a i tada je slabo uočljiva, pogotovu kad napada iz prvca Sunca kao što je na probi prikaza bio slučaj. Game “dejstvuju” sa vođenim protivoklopnim raketama 9M14M Maljutka i otvaraju prolaz za desant koji sledi.

Gazela Gama Salinger Igor

Pošto je “očišćen teren” stvoreni su uslovi za desant “leteće konjice”: pripadnici specijalnih snaga Vojske Srbije (72. specijalne i 63. padobranske brigade) zauzimaju položaje spuštajući se konopcem ili iskačući iz helikoptera.

Mi-17 Mi-8 Salinger Igor
Mi-17 Mi-8 Salinger Igor

Ovaj deo prikaza iako verovatno najatraktivniji - barem na probi - dešavao se najvećim delom zaklonjen od izloženih sredstava tako da ga nažalost nije bilo moguće ispratiti, bar ne sa mesta određenog za predstavnike medija ali po svemu sudeći ni sa bine za zvanice osim možda sa nekoliko poslednjih, najviših redova. Ako je nekom za utehu - kako reče i oficir zadužen za odnose sa javnošću - sve se prenosi na velikim video bimovima.

H145M Salinger Igor

Specijalci desantiraju iz helikoptera Mi-17V5, Mi-8T i Airbus Helicopters H145M iz batajničke 890. mešovite helikopterske eskadrile Pegazi i niške 119. mešovite helikopterske eskadrile Zmajevi.

Sledi defile, istovremeno ešalona jedinica na zemlji i naleta vazduhoplova. Na probi to su bile formacije od tri MiG-29, od kojih dva naoružana raketama vazduh-vazduh, očigledno iz sastava dežurne pare, gore pomenuta tri Orla NJ-22 i G-4 Super Galeb.

Prikaz sposobnosti vojske Srbije Zastava 2024, Generalna proba Foto: Nikola Tomić
Zastava 2024 prikaz NJ-22 Orao Salinger Igor

Nalet helikoptera - sasvim prikladno - predvodi H145M D3 u bojama državne zastave. Ovaj nedavno isporučeni helikopter (ev. broja 14531) opremljen je putničkim sedištima i u vazduhoplovnim krugovima je nazvan “vojni VIP”.

Zastava H145 Salinger Igor

Za “zastavnim” H145 slede parovi helikoptera istog tipa: pažljivi posmatrači primetili su različitu opremljenost pojedinih primeraka, kao i da su sada prikazani i novoisporučeni helikopteri najmodernije D3 varijante sa petokrakim rotorom o kojima je Aero.rs više puta pisao.

Zastava H145 Salinger Igor

Vazduhoplovni defile završen je naletom transportnog Airbus C295W u pratnji dva višenamenska borbena aviona MiG-29 uz uvek atraktivno “bacanje” IC mamaca koji služe da zavaraju protivničke IC-navođenje rakete, u ovom slučaju doprinosi vizuelnom ugođaju posmatrača.

Zastava 2024 C-295 MiG-29 Salinger Igor

Statični deo, odnosno izložba naoružanja i vojne opreme proteže se celom glavnom stajankom batajničkog aerodroma, u dužini većoj od kilometra. Kako je Aero.rs juče prvi izvestio, verovatno najveća novost, bar što se tiče RViPVO je prvo javno prikazivanje prvih šest remontovanih i spremih za uvođenje u upotrebu (ili možda već uvedenih, saznaćemo danas) Mi-35P borbenih helikoptera nabavljenih prošle godine od Kipra.

Izloženi su svi tipovi vazduhoplova kojima raspolaže RViPVO Vojske Srbije, mnogi čak u više primeraka ili varijanti što povećava utisak brojnosti. Verovatno i dalje u javnosti najpopularniji MiG-29 predstavljen je u tri verzije: jedan 9-13 (danas MiG-29SM) iz beloruske donacije, jedan dvosed MiG-29UB dobijen od Rusije i jedan “stari” 9-12 nabavljen još 1987. godine za SFRJ.

Prikaz naoružanja Zastava 2024 pripreme Salinger Igor

Na batajničkoj stajanici mogu se videti i tri Orla, uključujući i one modernizovane - biće zanimljivo čuti od predstavnika RViPVO i državnog vrha kako se sada gleda na taj projekat i njegovu implementaciju imajući u vidu odluku u kupovinu višenamenskih aviona Dassault Rafale. Uz Utvu 75, koja se približava obeležavanju pedesetog rođendana, izložena je i Sova, izvozna uzdanica pančevačke fabrike.

Neizostavni deo savremenog ratovanja - ili opremanja u mirnodopsko vreme - su i bespilotne letilice, od najmanjih do onih veličine “pravih” aviona. Najveću pažnju ne samo domaće javnosti sigurno će privući CH-92 a pogotovu veći CH-95 daljinski upravljani borbeni vazduhoplovi, pravi raritet na teritoriji Evrope, koji su u upotrebi već neko vreme u 353. Izviđačkoj avijacijskoj eskadrili na Lađevcima, kao i domaći (preciznije srpsko-kineski) Pegaz u različitim varijantima. Privatna kompanija PR-DC izlaže čitavu gamu svojih proizvoda a tu je i najmanji Komarac “za ličnu upotrebu”, odnosno upotrebu vojnika kopnenih jedinica.

Vrabac Salinger Igor
Vrabac Salinger Igor

Masovno su prikazani i "dronovi kamikaze" od već pomenutog minijaturnog Komarca do složenijih sistema poput Osice i SM-2. Generalno, stiče se utisak da je na ovom prikazu poseban nagalsak - i to čini se uspešno stavljen na brojsnosti sredstava.

Prikaz sposobnosti vojske Srbije Zastava 2024, Generalna proba Foto: Nikola Tomić
dron kamikaza SM-2 Salinger Igor

Više od 6.000 pripadnika, približno 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova biće angažovano ovog petka na prikazu sposobnosti Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

(Aero.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo

    20. septembar 2024. | 10:08

    Da nebude kiše,da opet neodlože vežbu zbog loših vremenskih uslova,kao prošli put. Tako bi tražili i odlaganje ratnih dejstava zbog loših vremenskih prilika.

  • Samo

    20. septembar 2024. | 10:06

    Da nepadne kiša,da neodlože vežbu zbog lošeg vremena,kao prošli put. Tako bi verovatno tražili i odlagsnje ratnih dejstava zbog loših vremenskih prilika.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>