• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Modernizacija sistema u avionu F-35 napravila glavobolju zaposlenima u Lockheed Martinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da bi u sve već postojeće avione i one koji su trenutno na proizvodnoj traci ugradili TR-3 paket softvera i hardvera, kompanija će ući u kašnjenje od 18 meseci

  • 0
F-35, avion F35 Foto: Tanjug/AP

Ako je verovati medijskim izveštajima koji su objavljeni u poslednje vreme u specijalizovanim medijima, kompanija Lockheed Martin se suočava sa poteškoćama u modernizaciji borbenih aviona F-35, a najnoviji paket modernizacije Tech Refresh 3 (TR-3) stvorio je zaostatak od 18 meseci.

S obzirom na to da će TR-3 doneti veliki broj unapređenja u sve tri verzije F-35, korisnici ovog tipa borbenih aviona nisu previše uzbuđeni zbog zaostatka.

Prema internet stranici Lockheed Martin, "TR-3 uvodi arhitekturu otvorenih sistema misije, novi integrisani procesor sa većom računarskom snagom, poboljšani panoramski kokpit displej, veću memorijsku jedinicu i druge poverljive sposobnosti."

F-35s Norveška, F35s Foto: Shutterstock

Drugim rečima, TR-3 je nadogradnja računarskog sistema F-35 koja omogućava korišćenje poboljšanog softvera radi efikasnijeg korišćenja hardvera vazduhoplova, a istovremeno je usmeren na pružanje više podataka pilotu borbene letelice.

Prema rečima potpukovnika Kristofera Kempbela, direktora Integrisane testne jedinice za F-35, ugradnja TR-3 utiče "na skoro sve fukncije aviona", ali kako navodi sama kompanije Lockheed Martin, "to neće biti poslednja nadogradnja" na ponosu američkog ratnog vazduhoplovstva.

Singapore Airshow Foto: Tanjug/AP

Uz sve ovo, od ranije su poznati izveštaji koje je objavio Simple Flying da postoji zastoj u isporuci F-35: delovi za mlazni motor su u nekoliko slučajeva stigli kasno ili imali defekt. Tu su i problemi sa slotovima na krilima koji bi trebalo da budu rešeni do januara 2025. godine.

Predsednik kompanije Lockheed Martin - Greg Ulmer pre nekoliko dana je naglasio da će kompaniji "trebati od 12 do 18 meseci da izbaci nove avione i reši zaostatke". On je u isto vreme naglasio da će svi avioni F-35, bez obzira na to da li se radi o već proizvedenim koje treba nadograditi, ili novoproizvedenim - u sebi imati sistem TR-3.

(Aero.rs)

Video: Letelica Putnik udruženja studenata vazduhoplovstva Beoavia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>