• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

AH-64 u borbi protiv drona: Pogledajte kakao Apache uništava bespilotnu letelicu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Borba bespilotnim letelicam postala je uobičajena u svim konfliktnim zonama pa i na Bliskom istoku. Saudijska Arabija našla se na meti dronova 2019. godine kada su uništeni delovi rafinerije na istoku zemlje

  • 0

Mada primarno namenjen uništavanju ciljeva na zemlji, jurišni helikopter AH-64 Apache može da dejstvuje i po metama u vazduhu. Upravo ovakve operacije su uvežbavali pripadnici američke vojske tokom vežbe u Saudijskoj Arabiji.

Centralna komanda SAD (CENTCOM) je u utorak 1. oktobra objavila video obaranja bespilotne letelice korišćenjem Boeing AH-64. Na snimku se vidi kako je helikopter Vojske SAD (U.S. Army) ispalio AGM-114 Hellfire raketu koja je potom uništila dron.

Čini se da je na bespilotnu letelicu ispaljen Hellfire verzije AGM-114L, odnosno radarski navođena raketa, preneo je The War Zone. Za detekciju niskoletećih meta i ciljeva na zemlji Apache koristi AN/APG-78 Longbow radar koji navodno može da funkcioniše i u lošim vremenskim uslovima.

Uvežbavanje dejstava protiv dronova deo je vojne vežbe Red Sands 2024 u Saudijskoj Arabiji u kojoj učestvuju oružane snage ovog kraljevstva i SAD. Borba bespilotnim letelicam postala je učestala u svim konfliktnim zonama na Bliskom istoku. Saudijska Arabija našla se na meti dronova 2019. godine kada su uništeni delovi rafinerije na istoku zemlje.

Sa sličnim pretnjama trenutno se suočava Izrael koji gotovo svakodnevno uništava bespilotne letelice militantskih organizacija Hezbolah i Hamas. Izraelske snage takođe koriste AH-64 kako bi zaustavile prodor vojnih dronova u dubinu svoje teritorije.

Pored raketa, efektivnim u brobi protiv dronova su se pokazali i 30mm topovi izraelskih Apache.

(Aero.rs)

Video: Helikopteri Mi-35P sa srpskim oznakama: Generalna proba prikaza Zastava 2024

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>