• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srušen ruski dron pete generacije: Ko ga je oborio - ruski Suhoj Su-57 ili PVO Ukrajine?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je obaranje naprednog drona isprva pripisivano PVO-u oružanih snaga Ukrajine, pojavili su se i snimci koji ukazuju na namerno obaranje bespilotne letelice od strane ruskog pilota

  • 0
Suhoj Su57 Foto: Shutterstock

I ruska i ukrajinska strana slažu se u jednom: Ovog vikenda je nad nebom Ukrajine oboren najmoderniji ruski dron Sukhoi S-70 Okhotnik-B (okhotnik - lovac, op. aut.) koji deluje u sadejstvu sa Su-57. Ostaje samo da se vidi - da li su ga oborili pripadnici PVO Ukrajine ili je u pitanju namerno obaranje od strane pilota ruskog borbenog aviona.

Trenutno jedan od najvećih dronova na svetu (sa rasponom krila od 20 metara, dužinom od 14 metara i masom od oko 20 tona), još uvek se nalazi u eksperimentalnoj fazi, s obzirom na to da je prvi prototip završen 2018. godine, a ruski izvori navode da su još dve letelice ovog tipa završene ove godine.

Dron se pokreće modifikovanom verzijom motora koji pokreće Su-57 - AL-41F, što mu daje operativni dolet od 6.000 kilometara pri visoko-podzvučnim brzinama. 

Iako je obaranje "letećeg krila" (dron ima poboljšane stelt karakteristike, nema rep, a njegov dizajn mu smanjuje radarski odraz, što ga čini težim za detekciju) isprva pripisivano pripadnicima PVO oružanih snaga Ukrajine, pojavili su se i snimci na osnovu kojih se može zaključiti da je dron oboren od strane pilota ruskog vazduhoplova.

Prilikom pada, dron je uništio kuću u predgrađu Časiv Jara, na ukrajinskoj teritoriji. Prema prvim izveštajima nije bilo poginulih u udaru drona.

Okhotnik može da leti autonomno (i u tom modu može da izvršava misije bez neposredne kontrole) ili "u paru" kao "pratilac" Su-57. Dizajniran je za širok spektar misija, uključujući napade na ciljeve na zemlji, izviđanje i elektronsko ratovanje. Ukoliko leti "u paru" sa Su-57, tada avion deluje kao komandni centar za dron, upravljajući njegovim aktivnostima tokom borbe. Ovaj koncept "lojalnog krila" povećava ukupne borbene sposobnosti ruskog vazduhoplovstva.

Prvi let Okhotnika dogodio se u avgustu 2019. godine, a od tada su sprovedena mnoga testiranja. Tokom testiranja sa Su-57 uspešno je završio testove, uključujući simulacije borbenih vežbi, čime je potvrđena sposobnost leta u visokorizičnim okruženjima. Razvoj Okhotnika postavlja Rusiju uz SAD i Kinu, koje takođe razvijaju svoje sledeće generacije UCAV-a, kao što su američki X-47B i RQ-170 Sentinel.

(Aero.rs)

Video: Požari u Nacionalnom parku Sutjeska: AW119 Koala Helikopterskog servisa Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>