• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pukla guma stealth aviona: Pilot F-22 odustao od poletanja nakon problema sa pneumatikom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pucanje guma prilikom poletanja i sletanja vojnih aviona može predstavljati ozbiljan sigurnosni izazov za posade koje njima upravljaju

  • 0

Pilot Lockheed Martin F-22 Raptor američkog ratnog vazduhoplovstva morao je da obustavi poletanje nakon što je jedna od guma aviona pukla. Iza američke letelice nastao je trag belog dima usled pucanja jednog pneumatika, a fotografije i video snimci ovog događaja objavljeni su na društvenim mrežama.

Da problemi sa gumama mogu predstavljati ozbiljan izazov vazduhoplovcima pokazuje nedavni primer iz Japana. Jedan od korisnika mreže X @ma6400 snimio je i fotografisao pokušaj poletanja F-22 američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF) iz baze Kadena na japanskom ostrvu Okinava.

Prilikom zaleta aviona na pisti aerodroma, guma na levom delu stajnog trapa je pukla. Pilot USAF je obustavio proces poletanja i počeo da koči dok nije usporio kretanje F-22. Avion je potom napustio pistu, a na fotografijama koje kruže društvenim mrežama jasno se vidi kako se Raptor nagnuo na levu stranu.

Nije poznato kada su tačno snimci nastali ali su se na X pojavili krajem prošle nedelje.

Sudeći po oznaci AK na repu F-22, reč je o avionu iz 525. ekspedicione lovačke eskadrile iz baze Elmendorf-Ričardson na Aljasci koji je raspoređen na Okinavi početkom meseca, piše The Aviationist.

Ovaj specijalizovani vazduhoplovni portal navodi da pucanje guma prilikom poletanja i sletanja vojnih aviona može predstavljati ozbiljan sigurnosni izazov za posade. Do pucanja i oštećenja pneumatika na aviona može doći usled velikih brzina kretanja na pisti, opterećenja vazduhoplova, visokih temperatura, oštećenja na uzletno-sletnoj stazi i drugih faktora.

(Aero.rs)

Video: Helikopteri protiv vatrene stihije u Nacionalnom parku Sutjeska: AB212, Airbus H215, UH-1 i AW119

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>