• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

200 ukrajinskih pilota prošlo osnovnu letačku obuku u RAF, sledi obuka u Francuskoj pre prelaska na F-16

Vreme čitanja: oko 1 min.

Piloti nastavljaju sa naprednom letačkom obukom koju pruža francusko vazduhoplovstvo pre nego što pređu na borbene avione F-16

  • 0
F 16 Ukrajina Vazduhoplovstvo Foto: Tanjug/AP

Britansko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo - RAF - obeležilo je posebnom ceremonijom završetak školovanja nove generacije ukrajinskih pilota koji su prošli osnovnu letačku obuku.

Time je broj pilota koji su završili prvu fazu obuke u Britaniji narastao na 200 letača. Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane Velike Britanije Luk Polard i ukrajinski general Valerij Zalužni, javlja UK Defense Journal.

Član britanskog parlamenta Luk Polard objavio je na svom nalogu na mreži X da će "ovi piloti uskoro leteti ukrajinskim F-16 avionima. Britanija će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", dodao je on.

Piloti nastavljaju sa naprednom letačkom obukom koju pruža francusko vazduhoplovstvo pre nego što pređu na borbene avione F-16, što će dodatno ojačati ukrajinske vazdušne sposobnosti.

Velika Britanija od prošle godine učestvuje u programu Koalicija za vazdušne kapacitete, u kojoj se nalaze i SAD, Danska i Holandija, kako bi ojačala odbrambene kapacitete Ukrajine u sukobu sa Ruskom Federacijom. Iako piloti RAF ne upravljaju avionima F-16 koje je Ukrajina izabrala za modernizaciju svog vazduhoplovstva, britanski lideri dosledno zagovaraju međunarodni program za obuku i nabavku aviona.

Ukrajinski piloti prošli osnovnu obuku RAF Foto: raf.mod.uk

Kao deo svoje RAF obuke, ukrajinski piloti su obučeni opštem upravljanju avionima, letenju na malim visinama, letenju u formaciji i instumentalnom letenju. Takođe su prošli obuku iz engleskog jezika kako bi poboljšali interoperabilnost sa NATO vazduhoplovnim snagama.

Po završetku napredne letačke obuke u Francuskoj, piloti će preći na obuku za letenje na avionima F-16.

(Aero.rs)

Video: Snimak obuke na helikopterima Mi-35 na vojnom aerodromu Morava u Lađevcima kod Kraljeva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>