• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemački avioni Poseidon P-8 koristiće bazu RAF u Škotskoj za zaštitu Severnog Atlantika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razmeštanje aviona dogovoreno u okviru sporazuma Triniti haus koji su potpisali nemački ministar odbrane Boris Pistorius i njegov britanski kolega Džon Hil

  • 0
boeing poseidon p-8 Foto: Shutterstock

Nemački avioni Boeing P-8 Posejdon počeće uskoro da koriste bazu Lusimaut (Lossiemouth) u Škotskoj, iz koje poleću avioni RAF-a. Ovo je posledica nedavno potpisanog sporazuma između Velike Britanije i Nemačke pod nazivom Triniti haus.

Ovim sporazumom se jača sposobnost NATO saveza da nadgleda i štiti region Severnog Atlantika, koji postaje strateški sve važniji, s obzirom na postojeći sukob Ukrajine i Rusije i mogućnost dalje eskalacije sukoba sa Moskvom. Ova baza je inače važna za patrolne aktivnosti britanskih aviona morskim prostranstvima.

Triniti haus sporazum potpisali su nemački ministar odbrane Boris Pistorius i njegov britanski kolega, Džon Hil i time napravili, kako ocenjuje UK Defense Journal, prekretnicu u oblasti odbrane između dve zemlje.

boeing poseidon p-8 Foto: Shutterstock

Prisutnost nemačkih aviona u Škotskoj odražava rastuće partnerstvo između ove dve zemlje, usmereno ka poboljšanju interoperabilnosti i zajedničkih odbrambenih napora u svim domenima.

Saradnja je usmerena na zaštitu kritične podvodne infrastrukture, kao što su podmorski kablovi, i poboljšanje detekcije aktivnosti neprijatelja u regionu. Partnerstvo ima za cilj da se suoči sa novim pretnjama i obezbedi sigurnost vitalnih morskih puteva i komunikacionih linija, koje su ključne i za vojne i za civilne operacije.

(Aero.rs)

Video: Snimak obuke na helikopterima Mi-35 na vojnom aerodromu Morava u Lađevcima kod Kraljeva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>