• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posledice oluje menjaju red letenja: Prosečno kašnjenje iz Beograda 45 minuta, indeks 3.5

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nevreme koje je u suboto popodne i veče zahvatilo veći deo Srbije imalo je za posledicu i značajne poremećaje u redovnosti vazdušnog saobraćaja

  • 0

Aerodrom Nikola Tesla, Otvaranje nove piste Nikola Tomić
Nevreme koje je u suboto popodne i veče zahvatilo veći deo Srbije imalo je za posledicu i značajne poremećaje u redovnosti vazdušnog saobraćaja.

Kako je Aero.rs juče pisao, jedan od glavnih uzroka za kašnjenje odlaznih letova je zabrana točenja avionskog goriva a dok postoji povećana mogucnost električnog udara groma.

Ni samo nevreme: jak vetar, obilne padavine i olujni oblaci nisu blago rečeno idealni uslovi za letenje.

Kada metričke vrednosti armosfeskih prilika poput jačine vetra ili količine padavina pređu određene, unapred definisane grance za svaki tip vazduhoplova, letačke aktivnosti se prekidaju ili ako je avion već u vazduhu skreće sa planirane ruti ili destinacije.

U slučajevima "nategnutog" reda letanja kakav je najčešće tokom letnje sezone, jedno ili više kašnjenja u odlasku sa sobom povlači i kašnjenje dolaznog leta a zatim i kumulativna kašnenja narednih letova na kojima su planirani isti avioni i posade.

Air Serbia Salinger Igor

Srpska nacionalna avio kompanija Air Serbia saopštila je danas da je "došlo je do značajnijeg odstupanja od planiranog reda letenja", kao i da se "posledično, očekuju se dalja fazna kašnjenja i tokom nedelje (6. avgust 2023. godine)".

"Nadležne službe nacionalne preduzimaju sve što je u njihovoj moći da se očuva redovnost saobraćaja i da zbrinu sve putnike čiji će letovi eventualno kasniti ili biti otkazani", navodi Air Serbia i poručuje da će "svi putnici koji izgube svoje konekcije biće preusmereni na druge odgovarajuće letove".

Putnici se mogu informisati na 0800 111 528 iz Srbije, na +381 11 311 21 23 iz inostranstva, airserbia.com ili stranicama Air Serbia na društvenim mrežama.

Air Serbia Airbus A319 Salinger Igor
U trenutku pisanja ovog text, prosečno kašnjenje letova u odlaski sa aerodroma Nikola Tesla  bilio je 45 minuta iz index 3.5 na osnovu podataka servisa za praćenje avio saobraćaja Flightradar24.

Za dolazne letove situacija je nešto povoljnija, prosečno kašnjenje je samo 22 minuta uz index 2.6 ali uz tendenciju rasta.

Index kašnjenja (disruption index)  meri se na skali od 0 do 5 kao kombinacija ukupnog broja kašnjenja, trajanja kašnjenja i broja otkazanih letova. Do 1.9 smatra se da se saobraćaj nesmetano odvija, od 1.9 do 3.5 da se odvija redovno uz određene poteškoće a sve preko 3.5 podrazumva "značajne poremećaje".

(Aero.rs/SI)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>