• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preko 100 miliona evra za Tivat i Podgoricu: Novi terminali, proširenje rulnica, širenje aerodroma...

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aerodromima Crne Gore za Aero.rs potvrdili su je da je na osnovu „interne analize, proistekao zaključak da Aerodromi Crne Gore mogu da budu samostalni nosilac sopstvenog razvoja"

  • 1
Aerodrom Tivat Salinger Igor

Aerodromi Crne Gore smatraju da bi planirani razvoj dve vazdušne luke u državnom vlasništvu – u Podgorici i Tivtu – koštao oko 138 miliona evra, objavio je hrvatski portal Zamaaero.

Prema istom izvoru, ACG su napravili „projekcije kojima su ustanovili da mogu prikupiti 120 miliona evra u narednih sedam godina uz planirati rast saobraćaja i neavijacijskih prihoda“

U Aerodromima Crne Gore za Aero.rs potvrđeno je da je na osnovu „interne analize, proistekao zaključak da Aerodromi Crne Gore mogu da budu samostalni nosilac sopstvenog razvoja u skladu sa potrebama države“.

Aerodrom Tivat Salinger Igor
„Na Aerodromu Podgorica (TGD) pored postojećeg, preporučuje se izgradnja novog putničkog terminala, proširenje pristanišne platforme, rehabilitacija i rekonstrukcija poletno-sletne staze, proširenje rulne staze, proširenje parkinga i prilazne saobraćajnice novom putničkom terminalu“.

Tivatski (TIV) aerodrom za „sveobuhvatni razvoj treba novi prostor čijim bi se obezbjeđivanjem omogućila izgradnja novog putničkog terminala, nove pristanišne platforme, rehabilitacija i rekonstrukcija poletno-sletne staze, izgradnja stajanke i novog okretišta za avione, izgradnja dvije nove rulne staze ali i izgradnja parkinga i prilazne saobraćajnice novom terminalu“, navode u ACG za Aero.rs portal.

Aerodrom je ponudio tri opcije, a najrealnija je širenje na Montepranzo Bokaprodukt poljoprivredno zemljište uz aerodrom preko puta saobraćajnice koji je u državnom vlasništvu i ne stvara „nikakav prihod, tj. stvara gubitke“. Aerodrom se nada doći u posed tog zemljišta, smtra hrvatski portal.

Aerodrom Tivat Salinger Igor
Postoje i inicijative poput one Menzies Aviationa (preko svoje kompanije Flystar Flight Support), koja želi da napraviterminal generalne avijacije, no to ne može bez sveobuhvatnog plana širenja i dodatnog prostora za aerodrom koje bi Aerodrm Tivat „itekako prihvatio“, navodi Zamaaero.

Generalna avijacija, pogotovu u segmentu biznis segmentu, sve je pristuinija na tivatskom aerodromu zahvaljujići dobroplatežnim putnicima koji koriste ovaj vid prevoza za dolazak na crnogorsku obalu i do svojih plovila usidrenih u luci Porto Montenegro koja je desetak minuta vožnje od aerodroma ili luksuznih nekretnina na ovom delu jadranske obale.

(Aero.rs)

Video: Povratak u zlatno doba avijacije: Otkrivamo čari TWA hotela na najpoznatijem aerodromu u svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kule

    9. septembar 2023. | 03:24

    Oli će proširiti ona dva jadna WC-a na toliki broj pAtnika???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>