• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jordan Aviation (ne) otvara bazu na sarajevskom aerodromu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedavno je upućen javni poziv prevoznicima koji bi opsluživali nove linije, u zamenu za subvencije

  • 1
Jordan aviation Shutterstock

Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ) je potpisao ugovor s prevoznikom Jordan Aviation, kako bi otvorio bazu u prestonici BiH i pokrenuo nekoliko novih evropskih linija, preneli su bosansko-hercegovački i regionalni mediji.

Dogovor sa kompanijom iz Amana, međutim, nije još realizovan zbog “administrativnih problema oko dozvola i odobrenja”, piše EX-YU Aviation.

Ovaj referentni portal podseća da je prevoznik iz Jordana jedini aplicirao 2022. godine na tenderu za otvaranje baze u Sarajevu, u zamenu za subvencije.

“Jordan Aviation se prijavio na javni poziv prošle godine, s ciljem povezivanja glavnog grada BiH sa evropskim destinacijama, kao i povećanja frekvencija na nekoliko postojećih ruta. Nažalost, plan još nije ostvaren zbog određenih tehničkih i administrativnih prepreka”, saopštio je Aerodrom Sarajevo.

Jordan aviation Wikimedia/Thelastof
Kako se saznaje, Jordan Aviation nastaviće da održava letove između Amana i Sarajeva, što podrazumeva i zimski period.

Dolazak jordanske avio kompanije u glavni grad Bosne i Hercegovine kako navode u Međunarodnom aerodromu Sarajevo došao je kao rezultat "višemjesečnih uspješnih pregovora između aviokompanija Jordan Aviation i Aerodroma Sarajevo, kao i  veoma uspješne promocije Bosne i Hercegovine u Jordanu kroz USAID-ov projekt Turizam u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo – Visit Sarajevo, Spoljnotrgovinskom komorom BiH, predstavnicima lokalnih turoperatera, kao i Udruženjem turističkih agenata u Jordanu".

Istom temom bavio se i portal ZamaAero, koji pak navodi da dogovor između SJJ i jordanske kompanije “više nije realan”, jer ima previše “nepremostivih problema”.

Analitičar Alen Šćuric navodi da ugovor jeste potpisan, ali da je sada raskinut. Navodni glavni "kamen spoticanja" je bila želja Jordan Aviation da iz Sarajeva leti prema evropskim destinacijama. Međutim, Jordan Aviation ne odustaje od letova za Sarajevo.

Jordan aviation Wikimedia/Thelastof
U narednom periodu, javnost će verovatno biti konačno informisana o epilogu ovog projekta.

Početkom avgusta, podsećamo, pisali smo da je aerodrom Sarajevo uputio javni poziv prevoznicima koji bi opsluživali nove linije, u zamenu za subvencije.

Sredstva su namenjena kompanijama čiji bi avioni bili stacionirani u prestonici BiH, zatim onima koji realizuju letove ka strateški odabranim gradovima i onima koji obavljaju duge letove iz Sarajeva, preko šest sati.

Ovaj prevoznik u svojoj floti ima 11 aviona, uključujući Airbus A320, A330-200, Boeing 737-300, B767-200ER i 737-400.

Sarajevski aerodrom ima u fokusu primarno 26 evropskih destinacija, od kojih su neke već pokrivene, ali i izvan EU.

Za subvencije je izdvojeno oko 225.000 evra, a iznos koji prevoznik može da dobije zavisiće od broja/vrste uvedenih letova i ponuđenih frekvencija. Javni poziv traje do 4. septembra.

(Aero.rs/SK/SI)

Video: LEGO Concorde: Poslastica za kolekcionare

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>