• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aerodrom Beograd: Do kraja godine više od 7 miliona putnika

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beogradski aerodrom do kraja godine očekuje da opsluži više od sedam miliona putnika što će biti najbolji rezultat u istoriji

  • 2
Air Serbia Salinger Igor

„Očekujemo da će broj putnika u 2023. godini značajno premašiti sedam miliona, što je istorijski rekord na Aerodromu Nikola Tesla", prenosi BBC na srpskom.

Snažan rast je generisan pokretanjem desetina novih linija: samo ove godine aerodrom Nikola Tesla je dobio direktne konekcije sa 30 novih destinacija te je sada povezan sa 120 gradova u Evropi i svetu, poručuju sa aerodroma. Propusnost novootvorene piste 12R/30L je već na ozbiljnom testu jer u najprometnijem delu dana na nju sleće oko 15 aviona samo u jednom satu prevozeći oko 2.000 ljudi.

Rast prometa već se odrazio na broj prevezenih putnika. Aerodrom Nikola Tesla je zabeležio 3.286.860 putnika u prvoj polovini godine, a dobri rezultati bi trebali da se nastave i u periodu od jula do decembra, prenosi među profesionalcima u industriji vazdušnog saobraćaja veoma čitani portal Ex Yu Aviation News.

Air Baltic Salinger Igor
Broj dostupnih sedišta na letovima ka i iz Beograda za mesec avgust je u prvi put u istoriji premašio 1.000.000.

U trećem kvartalu Aerodrom Beoprad ima preko 580.000 dostupnih sedišta nego u istom perio pre-pandemijske 2019. Po tom parametru, rast od 24.8% Beograd stavlja na 21. mesto najbrže rastućih aerodroma.

Više od pola tih mesta - 54.7 procenata - nalazi se u avionia domaće Air Serbia, a slede Wizz Air, Lufthansa, Turkish Airlines i Swiss. Predviđa se mnastavak rasta, navodi portal.

Komentarišući probleme sa kojima su se suočavali tokom leta, pre svega kašnjenja aviona i sa sortiranjem i isporukom, Aerodrom Nikola Tesla navodi da je "red letenja avio-kompanija potvrđen tek u aprilu, malo pre početka najprometnijeg perioda. Zbog toga nije bilo moguće zaposliti dovoljan broj radnika te je bilo manjka zaposlenih. Situacija se stabilizovala, a vremena čekanja prtljaga su svedena na minimum", poručuju sa aerodroma

Air Serbia sa druge strane smatra da je sve urađeno "planski i blagovremeno".

Aerodrom Beograd Air Serbia Salinger Igor
„U oktobru 2022. godine znali smo da će naša mreža tokom 2023. godine biti uvećana za više od 20 novih destinacija, a planove smo tokom zime podelili sa saradnicima i partnerima sa beogradskog aerodroma kako bismo osigurali da i oni spremno uđu u letnju sezonu i adekvatno isprate našu ekspanziju", kažu u Air Serbia

Problema su svesni i u Ministarstvu saobraćaja, zbog čega se ministar Goran Vesić više puta sastao sa upravom aerodroma i najavljivao "oštriju inspekciju Vincija" - francuske kompanije po koncesionom ugovoru upravlja aerodromom u Beogradu, navodi BBC.

(Aero.rs/AŠ/SI)

Video: Povratak u zlatno doba avijacije: Otkrivamo čari TWA hotela na najpoznatijem aerodromu u svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemerka

    24. avgust 2023. | 17:39

    Letovi kasne! Koferi se gube. Gutamo prašinu na hodnicima aerodroma. Tih 7 miliona putnika samo zna šta prežive dok polete i slete!

  • DDF

    24. avgust 2023. | 16:51

    Rekordan broj otkazanih letova,broj sati kasnjenja,o tome se ne pise...najvaznije je rekordan broj putnika

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>