• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novoosnovana opština Zeta: Taksa 15 evra po avionu od Aerodroma Podgorica

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zeta je odlučila da uvede takse avio-prevoznicima

  • 0
Prvi let Pegasus Airlinesa Istanbul-Podgorica Aerodromi Crne Gore

U Skupštini Crne Gore je u avgustu prošle godine donesena odluka da Zeta postane samostalna opština i da se odvoji od glavnog grada Podgorice.

Nakon izmene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o Glavnom gradu odlučeno je da će se u granicama novoformirane opštine nalaziti i aerodrom Podgorica (TGD) - najprometnije vazdušno čvorište u zemlji.

Crnogorska Vlada u tehničkom mandatu dala je saglasnost Opštini Zeta još krejem jula na Odluku o lokalnim komunalnim taksama koja uključuje i taksu koja se odnosi na aerodrom, a stupiće na snagu osam dana po objavljivanju u Služnom listu "što se očekuje ovih dana", navode izvori iz Crne Gore.

Po uzoru na opštinu Tivat gde se nalazi drugi komercijalni aerodrom u Crnoj Gori, Zeta je odlučila da uvede takse avio-prevoznicima. Tako će svaki let sa avionom težim od 16 tona biti oporezivan sa po 15 evra.

Aerodrom Podgorica Aerodromi Crne Gore

Na upit Aero.rs da ovu informaciju potvrde ili prokomentarisu, u Aerodromima Crne gore su odgovorili da "Aerodrom Podgorica odnijeće se odgovorno prema svim poslovnim obavezama uključujući novu Odluku o lokalnim komunalnim taksama Opštine Zeta" ali i napomenuli kako "svaka nova taksa ostvaruje određeni uticaj na ukupne troškove kompanije".

Kako i koliko će nova taksa uticati na konačnu cenu vazdušnog saobraćaja koju plaćaju putnici kao krjnji korisnici ostaje da se vidi kada počne njena naplata.

Podgorički aerodrom je u 2022. godini imao 11.080 avio-operacija zbog čega je opština mogla, makar teoretski da je postojala taksa, da prihoduje sa preko 166.000 evra, prenosi portal Zamaaero. Zbog očekivanog povećanja saobraćaja, ove godine bi takvi prihodi da iznosili i preko 200.000 evra.

Veliki broj putničkih aviona koji lete na komercijalnim linijama iz Podgorice su teži od 16 tona zbog čega će većina dolaznih i odlaznih letova biti oporezivana. Embraer E195 koji se nalazi u floti nacionalne avio-kompanije Air Montenegro je težak skoro 29 tona. Sa druge strane, ATR 72 Air Serbia je kao prazan težak oko 13 tona te on ne bi trebao da podleže novoj taksi.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Sila 450 iznad Ćuprije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>