• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Amsterdam: Do 440.000 letova godišnje, poljoprivrednici i ekološki aktivsti negoduju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kroz Šiphol je u 2022. godini prošlo skoro 52,5 miliona putnika i on je jedan od najvećih evropskih i svetskih aerodroma

  • 0
Amsterdamski aerodrom Schiphol Foto: Wikimedia/Ikreis

Odluka odlazeće holandske vlade da dodeli dozvolu najvećem aerodromu Schiphol (AMS) koja bi mu omogućila da opslužuje najmanje 440.000 letova godišnje, izazvala je u utorak negodovanje među klimatskim aktivistima, predstavnicima poljoprivrednika i zakonodavcima.

Dozvolu amsterdamskom aerodromu dala je odlazeća holandska ministarka za prirodu i emisije azota Kristijan van der Val u trenutku kada Holandija nastavlja da traga za načinima da se do 2030. godine smanji emisija ovog gasa do 50 odsto, prenosi portal Euraktiv.

"Ovo je važan trenutak jer smo dobijanjem dozvole još jednom u skladu sa važećim zakonima i propisima", navodi se u saopštenju aerodroma kome je ovom odlukom vlade omogućeno da opslužuje između 440 i 500 hiljada letova godišnje.

Holandski KLM Cityhopper Embraer ERJ-190 Shutterstock

Uprkos tome što Schiphol nije ispunio vladina pravila o emisiji azota, aerodrom je profitirao od politike tolerancije koja je davala određenu količinu prostora za unapređenje aerodromskog poslovanja jer se ova vazdušna luka smatra vitalnom za ekonomiju zemlje i efikasnost transportne mreže.

"Neverovatno je da se odlazeći kabinet odlučuje da donese ovakvu meru. Pet stotina hiljada letova je protiv svega onoga za šta se borimo, protiv rešavanja krize sa emisijom azota, protiv rešavanja stambene krize, ograničavanja zagađenja bukom, obnavljanje prirode", požalio se na Tviteru poslanik Laburističke partije (PvdA/S&D) Habtamu de Hup.

"Ovo izaziva bes, zar ne? Ako poljoprivrednici moraju da smanje emisiju azota, onda to važi i za saobraćaj i industriju. Šta priroda ima od ovoga", tvitovala je grupa za zastupanje organske poljoprivrede Caring Farmers.

Kroz Schiphol je u 2022. godini prošlo skoro 52,5 miliona putnika i on je jedan od najvećih evropskih ali i svetskih aerodroma. Pored velikog broja putnika, amsterdamski aerodrom je značajan i za prevoz tereta.

Samo tokom prošle godine aerodrom je otpremio skoro milion i po tona tereta mada se već ove godine beleže blaga smanjenja u transportu tereta.

(Aero.rs/Tanjug.rs/AŠ)

Video: Aerodrom Beograd Nikola Tesla 2023: Šta je do sada urađeno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>