• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lale se predomislile: Holandska vlada donela odluku o ukidanju dodatnih ograničenja broja letova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iznenađujući potez vlade koja mesecima najavljuje redukcije na Šipholu usledila je nakon velikih pritisaka avio-kompanija ali i regulatornih tela Evropske unije i SAD

  • 0
Amsterdam Airport Schiphol Aerodrom Shiphol Foto: Shutterstock

Vlada Holandije odlučila je da suspenduje odluku o uvođenju restrikcija na aerodromu Amsterdam Šiphol nakon velikog pritiska avio-kompanija ali i drugih zemalja. Umesto 460.000 godišnjih letova koliko je restriktivnim merama bilo predviđeno, avio-prevoznici će na godišnjem nivou moći da obave pola miliona operacija.

Holandska vlada je u utorak 14. novembra donela odluku da ukine ograničenje za letnju sezonu 2024. godine. Iznenađujući potez vlade koja mesecima najavljuje redukcije na Šipholu usledila je nakon velikih pritisaka avio-kompanija ali i regulatornih tela Evropske unije i SAD.

Ministar infrastrukture i vode Mark Harbers je izjavio kako je ova odluka "gorka pilula za životnu sredinu" kao i da će Vlada nastaviti da traži balans između Šipola i prirode, piše Airways Magazine.

Amsterdam Airport Schiphol Aerodrom Shiphol Foto: Shutterstock
Glavni razlog za suspenziju odluke bili su veliki prtisci avio-prevoznika. Među najglasnijim protivnicima mera holandske valde našao se domaći KLM koji je izrazio opravdanu zabrinutost za budućnost svog poslovanja ukoliko se restrikcije uvedu.

Nezadovoljne su bile i druge avio-kompanije koje bi smanjenjem broja letova izgubile slotove, a najviše pritužbi stiglo je od američkog JetBluea.

Upravo ova avio-kompanija je uložila žalbu američkom Ministarstvu transporta koje smatra da se uvođenjem restriktivnih mera krši bilateralni sporazum o vazdušnom saobraćaju između dve zemlje.

Neslaganje sa pređašnjom odlukom vlade izrazila je i Evropska komisija. U svom pismu vladinom kabinetu, EK je poručila da donošenje odluke o restrikciji aerodroma bez konsultovanja sa pogođenim stranama najverovatnije krši evropske zakone, preneo je Airways Magazine.

I dok avio-prevoznici svakako imaju razloga za slavlje, aerodrom Šiphol je nezadovoljan najnovijom odlukom vlade. U saopštenju aerodroma navodi se da je ograničenje od 460.000 godišnjih letova predtsvaljalo "jasnoća i sigurnost" za lokalno stanovništvo.

(Aero.rs)

Video: Leteli smo sa najnovijim avionom RViPVO Vosjke Srbije Airbus C295W

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>