• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neplanirana pena party u hangaru: Višemilionska šteta na avionima u Teksasu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Troškovi čišćenja i popravke luksuznih aviona oštećenih protivpožarnom penom navodno dostižu iznos i od milion dolara

  • 0

Nekoliko aviona parkiranih u hangaru na aerodromu McKinney National (TKI) u Teksasu oštećeno je nakom što su "potpoljeni" u - navodno veoma korozivnu - protivpožarnu penu.

Incident se dogodio krajem oktobra kada je, iz još uvek neutvrđenih razloga, aktiviran protivpožarni sistem u hangaru aeerodroma. Tri biznis džeta i dva manja propelerca koja su tu bila parkirana polivena su penom, a sve je zabeležila i sigurnosna kamera.

Mada ovakav incident deluje bezazlen pa čak i komičan, šetata na avionima je prilično velika. Pena koja služi za gašenje požara je izuteno korozivna i može da prouzrokuje ozbiljna oštećenja na trupu i drugim delovima vazduhoplova sa kopjima dođe u kontakt, prenosi Simple Flying.

Prema studijama Nacionalnog udruženja za vazdušni transport (NATA) i univerziteta u Merilendu, troškovi čišćenja i popravke aviona oštećenih protivpožarnom penom dostižu iznos i od milion dolara.

Slični incidenti događali su se i ranije, a početkom 2020. godine u SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu zabeležna su čak tri ovakva događaja.

Hangari u Los Anđelesu, Londonu i Čikagu bili su potopljeni penom, ali srećom tada nije registrovana veća šteta na letelicama Delte, British Airwaysa i American Airlinesa, piše Simple Flying.

(Aero.rs)

Video: Lete pare na sve strane: Milica Jokić peva, a biznismen je kiti hiljadama evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>