• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mađarska želi da kupi aerodrom u Budimpešti, navodno diže i treći kredit od Francuske

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posle dogovora, 51 odsto akcija budimpeštanskog aerodroma treba da bude u vlasništvu mađarske države, dok će 49 odsto biti u rukama konzorcijuma Vinci

  • 0
Aerodrom Budimpešta Foto: Shutterstock

Aerodrom Franc List (BUD) u Budimpšeti sledećeg petka bi mogao da pređe u državne ruke, ali mađarska vlada za sada nema dovoljno novca u državnoj kasi.

Prema pisanju mađarskih medija, posle dogovora, 51 odsto akcija budimpeštanskog aerodroma - koji je i dalje poznat po nazivu Feriheđi po mestu pored koga se nalazi - biće u vlasništvu mađarske države, dok će 49 odsto biti u rukama francuskog konzorcijuma Vinci, koji upravlja sa 65 aerodroma u 13 zemalja, prenosi Tanjug

Vinci je operater i beogradskog aerodroma Nikola Tesla (BEG) na osnovu ugovora o 25-togodisnjoj koncesiji potpisanim sa Vladom Republike Srbije.

Sada aerodromom u Budimpešti upravlja nemačka kompanija, a prema pisanju medija, država planira da proda svoje akcije u dve osiguravajuće kompanije, Alfi i Unionu, za oko 480 miliona evra kako bi obezbedila sredstva.

Međutim, taj iznos predstavlja samo trećinu ukupne potrebne sume za kupovinu glavne vazdušne luke Mađarske, koja prema pisanju mađarskih medija nezvanično iznosi tri milijarde evra. Ostatak može doći od vladinih evroobveznica i navodnog francuskog zajma, što bi bio treći veliki inostrani kredit kojI mađarska vlada uzima posle kineskog za prugu Beograd Budimpešta i ruskog za proširenje nuklearne elektrane.

Objavljivanje dogovora najavljeno je za sledeći petak. Zajedničko upravljanje aerodromom moglo bi da znači jačanje veza između dve zemlje, i slabljenje odnosa sa Nemačkom.

Dodatno, u prilog slabljenju mađarskih veza sa Nemačkom govori i to što je ministar građevinarstva i razvoja Janoš Lazar govorio o slanju nemačkih i austrijskih kompanija koje posluju u sektoru građevinarstva i građevinskog materijala, kući, jer bi vlada želela da vidi procvat Mađara u tom sektoru.

(Tanjug/Aero.rs)

Video: British Airways u Beogradu posle trinaest godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>