• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ryanair bazira dva aviona i uvodi šesnaest novih linija iz Dubrovnika od sledećeg leta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dubrovnik tek treba da dostigne saobraćaj koji je imao 2019. godine pre pandemije koronavirusa pa je ponudio popuste avio-kompaniji

  • 0
RYANAIR BOEING Shutterstock

Niskotarifni avio-prevoznik Ryanair najavio je da od aprila naredne godine otvara sezonsku letnju bazu u Dubrovniku (DBV), treću u Hrvastkoj, uz takođe sezonski Zadar (ZAD) i celogodišnji Zagreb (ZAG).

Ryanair uvodi čak šesnaest novih linija iz Dubrovnika, dopunjujući postojeće sezonske letove za Dablin (DUB) i Beč (VIE) na ukupno osamnaest. Letovi do London Stansteda (STN), kao i postojeće linije za Beč  i Dablinbiće tokom cele godine počevši od leta 2024.

Irska kompanija će u Dubrovniku bazirati dva aviona Boeing 737 MAKS-8, navodi referentni portal na engleskom jeziku Ex-Yu Aviation.

RYANAIR BOEING 737 Shutterstock
Ryanair i dubrovački aerodrom su u prošlosti imali kompleksne odnose. Prevoznik je prvobitno planirao da započne letove do najjužnijeg hrvatskog grda 2016. godine. Tada je aerodrom saopštio da su uslovi koje je tražila avio-kompanija, poznata po prilično tvrdim stavovima u pregovaranju, neprihvatljivi i prezahtevni.

Letovi za Dubrovnik su konačno pokrenuti 2019. godine, iako je aerodrom tvrdio da je ovaj low fare avio-prevoznik mogao da leti samo pod istim uslovima kao i drugi.

Obzirom da Dubrovnik tek treba da se oporavi od pandemije i dostigne saobraćaj koji je imao 2019. godine, odnosno pre pandemije koronavirusa, sada je ponudio popuste avio-kompaniji što je rezultiralo novom sezonskom bazom, navodi Ex-Yu Aviation.

Zracna luka Dubrovnik Salinger Igor
Aerodrom Dubrovnik je u periodu januar-oktobar prevezao 2.358.683 putnika, što je za 15,9% manje u odnosu na isti period 2019.

Ryanair ima tri aviona stacionirana u Zadru tokom leta i tri aviona u Zagrebu tokom cele godine, a očekuje se da će četvrti biti smešten u glavnom gradu Hrvatske sledeće godine.

U 2023. aviokompanija ima ukupno 2.798.138 sedišta za prodaju na hrvatskom tržištu i 15.397 redovnih letova. To ga čini najvećim hrvatskim prevoznikom po broju sedišta i drugim najvećim po broju obavljenih letova, iza samo Croatia Airlinesa.

Samo u Zadru, irski prevoznik čini ogromnih 77,2% ukupnog godišnjeg kapaciteta aerodroma.

Ryanair planira da centralnu i istočnu Evropu učini glavnim delom svoje predstojeće ekspanzije, podseca ovaj portal i navodi da je kompanija je juče najavila pokretanje i pet linija iz Sarajeva.

(Ex-Yu Aviation/Aero.rs)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>