• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tepačka vo kontrola na letanje: Vlada Severne Makedonije traži otkaze za direktore M-NAV, štrajk "u holdingu"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlada preporučila nadzornom odboru M-NAV da razreši izvršnog direktora i člana upravnog odbora Fahrudina Hamidija zajedno sa drugim članom odbora, Ljubetom Stamenkovskim, nakon što su kontrolori dobili batine u četvrtak

  • 0
SKP Dragan Cvetić

Štrajk severno-makedonskih kontrolora leta, koji je trebalo da počne u sredu 10. januara, stavljen je "na pauzu" nakon što je vlada razrešila dva od tri člana Upravnog odbora M-NAV, javnog preduzeća zaduženog za kontrolu vazdušnog saobraćaja u toj zemlji.

„To znači da stvari idu napred“, rekao je Aleksandar Tasevski, predsednik sindikata M-NAV nakon što je na sednici Vlade preporučeno "nadzornom odboru M-NAV-a da razreši izvršnog direktora i člana upravnog odbora Fahrudina Hamidija zajedno sa drugim članom odbora, Ljubetom Stamenkovskim, i da na njihovo mesto imenuje Hekurana Ašanija i Milana Koraća".

Treći član upravnog odbora Hasim Deari je zadržao svoju funkciju.  Finansijska policija je takođe ušla u kancelarije M-NAV u utorak kako bi ispitala poslovanje, navodi istraživački portal Balkan Insight.

SKP OHD aerodromi TAV TAV Airports / TAV Makedonija

Tužilaštvo u Skoplju otvorilo je istragu protiv grupe nasilnika, na čijem čelu je bio navodno Bekim Neziri, bivši ministar u vladi Severne Makedonije. Neziri je inače završio tehnički fakultet u Beču, a poznat je i kao kjokušin karatista, nosilac crnog pojasa. Trenutno obavlja poslove savetnika direktora M-NAV i prema izvorima iz Severne Makedonije "istaknuti je član vladajuće stranke Demokratska unija za integraciju - DUI"

Tužilaštvo je saopštilo da su napadači osumnjičeni za ugrožavanje bezbednosti vazdušnog saobraćaja i tražili su pritvor za četvoricu privedenih napadača, ali istražni sudija Pajazit Pajaziti odredio je samo mere opreza, obrazlažući da "tužilaštvo nije predočilo dovoljno dokaza da je pretilo ugrožavanje vazdušnog saobraćaja".

U trenutku napada 4. januara na skopskom aerodromu su vladali vanredni uslovi zbog velike magle, velikih kašnjenja i poremećaja u redu letenja, a na nebu se u tom trenutku nalazilo 28 aviona. 

"Ulazak neovlašćenih osoba u zabranjenu i zaštićenu zonu čisti je teroristički čin po svim svetskim normama i zakonima", saopštili su kontrolori vazdušnog saobraćaja skopskog i ohridskog aerodrom.

Direktor M-NAV-a Fahrudin Hamidi je dan nakon napada, nazvao je incident "malim skandalom kakav ima svaka firma", te je odbio da da ostavku, ali je vlada preporučila njegovu smenu. Istovremeno, stranka DUI je saopštila da je "nepravedno optužena za mešanje u rad M-NAV-a".

kontrola leta shutterstock.com
Incident je predstavljao kulminaciju napetosti koje su tinjale tokom prošle godine u M-NAV-u, gde su se zaposleni oštro protivili nastojanju uprave da zaposli novo osoblje koje, kako su naveli "umesto visoke ekspertize koju takav posao traži, popunjava nekompetentnim kadrovima stranaka koje upravljaju tom firmom".

Na sastanku koji je dan ranije  sa  članovima Sindikata održao predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, pružena je puna podrška zaposlenima u M-NAV. Pendarovski je istovemeno naglasio da "ničiji lični ili politički interes ne sme da bude iznad institucija sistema", prenosi Sloboden Pečat.

(Aero.rs)

Video: ATR72-600 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>