• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poznati rezultati Aerodroma Nikola Tesla: Skoro 8 miliona opsluženih putika, 42% više nego u 2022.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ubedljivo najveći tržišni udeo imala je sasvim očekivano Air Serbia

  • 0
BEG Salinger Igor

Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu (BEG) je u 2023. godini oborio rekord broja opsluženih putnika. Kroz terminale najvećeg srpskog aerodroma u prethodnoj godini prošlo je skoro osam miliona putnika.

U periodu od 1. januara do 31. decembra 2023. godine beogradski aerodrom je koristilo 7.948.202 putnika što predstavlja povećanje od skoro 42% u poređenju sa 2022. godinom. Ukoliko se rezultati uporede sa do sada rekordnom 2019. godinom, rast iznosi 29%, prenosi Ex-Yu Aviation News.

Broj putnika povećan je za 2.337.838 u odnosu na 2022. godinu, odnosno 1.786.043 ukoliko se uporede operativni parametri za poslednju godinu pre pandemije korona virusa.

Sa beogradskog aerodroma letelo je desetine avio-kompanija, a ubedljivo najveći tržišni udeo imala je Air Serbia (JU). Srpska nacionalna avio-kompanija iza sebe takođe ima rekordnu godinu te ne iznenađuje da se njen uspeh reflektovao i na njenu bazu. Air Serbia je u Beogradu u 2023. godini ponudila preko pet miliona sedišta.

Air Serbia Salinger Igor

Pored Air Serbie značajno prisustvo u Beogradu imala je i mađarska niskoatrifna avio-kompanija Wizz Air (W6) koja je prošle godine bazirala još jedan avion u srpskoj prestonici. Uz otvaranje nekoliko novih ruta, kapaciteti Wizz Aira povećani su na preko 1,8 miliona dostupnih sedišta.

Veliki broj putnika opslužili su i prevoznici Lufthansa Grupe, Turkish Airlines, flyDubai i druge avio-kompanije.

(Aero.rs)

Video: British Airways u Beogradu posle trinaest godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>