• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodromi bivše Jugoslavije u 2023. opslužili preko 32 miliona putnika: Beograd najbolji, Zagreb drugi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki broj aerodroma na prostoru bivše Jugoslavije zabeležio je rekordan broj putnika

  • 0
B737 Salinger Igor

Aerodromi u regionu bivše Jugoslavije zabeležili su veoma dobre rezultate u 2023. godini. Zahvaljujući velikoj putničkoj potražnji, većina aerodroma uspela je da obori prethodne rekorde.

Tokom 2023. godine kroz terminale aerodroma u regionu prošlo je 32,5 miliona putnika, prenosi Ex-Yu Aviation. Prvo mesto na listi najprometnijih aerodroma ponovo je zauzeo Beograd (BEG) koji je zabeležio 7.948.202 putnika.

Iza njega nalaze se Zagreb (ZAG) i Priština (PRN) koji su opslužili 3.723.650 i 3.424.883 putnika. Dobar rezultat ostvarili su Split (SPU) i Skoplje (SKP) koji su sa svojih 3.358.902 i 2.883.378 putnika obezbedili sebi četvrto, odnosno peto mesto na regionalnoj listi aerodroma sa najvećm prometom.

Aerodrom Beograd Air Serbia Salinger Igor

Veliki broj aerodroma na prostoru bivše Jugoslavije zabeležio je rekordan broj putnika, ali ima i onih koji još uvek nisu dostigli brojke iz pretpandemijskog perioda.

Među onima čiji obim saobraćaja tek treba da dostigne nivo iz 2019. godine nalaze se Ljubljana (LJU) i Tivat (TIV) koji su još uvek "kratki" za oko pola miliona putnika, piše Ex-Yu Aviation News.

Wizz Air Salinger Igor
Wizz Air, Air Serbia i Ryanair su avio-kompanije koje su tokom 2023. godine na tržištu bivše Jugoslavije ponudile najviše kapaciteta. Mađarska niskotarifna avio-kompanija zauzela je prvo mesto sa skoro šest miliona dostupnih sedišta.

Air Serbia je na letovima iz Beograda, Niša (INI) i Kraljeva (KVO) u prethodnoj godini prodavala nešto više od 5,2 miliona putničkih mesta.

Ryanair je izbio na treće mesto po dostupnih kapacitetima (3,6 miliona), a iza njega je Croatia Airlines sa milion mesta manje.

(Aero.rs)

Video: Praznična sinfonija vazduhoplovstva: Malo drugačiji novogodišnji koncert

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>