• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mostarski aerodrom dobija novac za unapređenje rada od Hrvatske

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mostar je krajem prošle godine najavio ambiciozne planove povećanja broja letova sa svoje piste, kao i povećanje broja kompanija sa kojima će sarađivati

  • 0
Aerodrom Mostar Foto: Marin Margeta/Aerodrom Mostar

Zvanični Zagreb rešio je da sa skoro milion evra pomogne dalji razvoj aerodroma Mostar (OMO). Ovo je odlučeno na sednici Vlade Hrvatske koja je održana krajem prošle nedelje.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske objavilo je ovu odluku na svojoj internet stranici, kojom je potvrđeno da će predlogom Odluke o dodeli sredstava "za unapređenje vazduhoplovne povezanosti grada Mostara" ovom aerodromu biti uplaćeno 900.000 evra.

Ovaj novac dodeljuje se kako bi se unapredila povezanost Mostara sa svim regijama Hrvatske, ali i ključnim saobraćajnim čvorištima Evropske unije, objašnjava se u odluci.

Sredstva su namenjena za aktivnosti i programe koji će se sprovoditi tokom 2024. godine, uključujući i one koji se već sprovode, kao i programe koji se planiraju i pripremaju u saradnji sa zvaničnicima vazduhoplovnog sektora, zaključuje se u odluci.

Aerodrom Mostar Foto: Marin Margeta/Aerodrom Mostar

Hrvatska, inače, na osnovu sporazuma o specijalnim odnosima sa FBiH već godinama pomaže mnoge infrastrukturne projekte. Na sličan način Srbija (na osnovu sporazuma o specijalnim odnosima sa Republikom Srpskom) pomaže slične projekte u Srpskoj.

Mostar je krajem prošle godine najavio ambiciozne planove proširenja broja letova sa svoje piste, kao i povećanje broja kompanija sa kojima će sarađivati, o čemu je portal Aero.rs već pisao.

Da nije reč samo o praznim obećanjima videlo se već u februaru, kada su Air Serbia (JU) i Aerodrom Mostar postigli dogovor da srpska nacionalna avio-kompanija od aprila povezuje Beograd i grad na Neretvi, o čemu je na portalu Aero.rs takođe objavljen tekst.

Srpska nacionalna avio kompanija je planirala da saobraćaj sa Mostarom obavlja prevashodno avionima Embraer iznajmljenim u wet lease aranžmanu od Marathon Airlines (O8).

Kojim će se vazduhoplovima realizovati ova linija ostaje još da se vidim imajući u vidu da su ovi avioni vraćeni - nakon što je 20. februara prekinuta saradnja sa grčkom kompanijom posle udesa aviona na liniji za Dizeldord, o čemu je Aero.rs pisao.

Za inaguracioni let 15. aprila koji po redu letenja poleće u 15:30 sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla iz rezervacionog sistema se može videti da je određen Airbus A319.

(Aero.rs)

Video: ATR 72 srs.600 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>