• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aluminijumske piste stižu u Rusiju: Obećavaju veću efikasnost i manje troškove

Vreme čitanja: oko 1 min.

Eksperimentalna pista dugačka 600 metara biće teška 300 tona

  • 0

U skorijoj budućnosti, na teritoriji Ruske Federacije planira se izgradnja inovativne aluminijumske piste, namenjene lakim avionima. Ova revolucionarna inicijativa obećava smanjenje troškova, povećanu mobilnost i izdržljivost uzletno-sletnih staza.

Ruska prostranstva, koja su oduvek bila nedostupna za avio saobraćaj, sada će postati pristupačnija zahvaljujući novoj tehnologiji. Kompanije iz najveće države sveta razvile su inovativno rešenje kako bi prevazišle izazove nedostatka infrastrukture za avio saobraćaj.

Firma RUSAL i MASS GROUP potpisale su sporazum o razvoju i testiranju revolucionarne aluminijumske piste. Planira se izgradnja uzletno-sletne staze dugačke 600 metara, koristeći 300 tona legure aluminijuma.

Ova pista predstavljaće efikasno i ekološki prihvatljivo rešenje za civilno vazduhoplovstvo, posebno u udaljenim i teško dostupnim područjima Rusije.

Prednosti aluminijumske piste uključuju visoku čvrstoću i otpornost na koroziju, što je čini idealnom alternativom betonskim pistama.

Transport aluminijumskih ploča je olakšan zbog njihove lakoće, što dodatno smanjuje troškove izgradnje i održavanja, predviđene da budu 15 do 20% niže u poređenju sa betonskim ekvivalentima.

Kompanija se nada da će rezultati istraživanja omogućiti uklanjanje regulatornih prepreka za upotrebu aluminijumskih površina za poletanje i sletanje aviona. Lokacija za izgradnju eksperimentalne piste još uvek nije odabrana.

Aluminijumske piste već su se pokazale uspešnim u ekstremno hladnim regionima, poput aluminijumskih helidroma koji se koriste širom Rusije. MASS Group navodi da su ove površine pogodne čak i za najteže helikoptere poput Mil Mi-26, prenosu RuAviation

Ova inovacija nije nova u svetu avijacije, budući da su američke oružane snage prve koristile aluminijum za izgradnju vojne infrastrukture u Vijetnamu.

RUSAL, jedan od najvećih svetskih proizvođača aluminijuma, svake godine isporučuje više tona sirovine. Kao jedna od vodećih korporacija u Ruskoj Federaciji, RUSAL nastavlja da pomiče granice inovacije i tehnološkog napretka u avioindustriji.

(Aero.rs)

Video: Pokazan CityAirbus NextGen: Električna letilica za po gradu imaće osam rotora i brzinu do 120 km/h

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>