• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Incident na moskovskom aerodromu: Cisterna udarila u najveći putnički avion na svetu, šteta milijardu rubalja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radnik aerodroma doživeo moždani udar, aerodrom će možda morati da isplati i milijardu rublji kompaniji Emirates. Jedan od problema je transport neophodnih delova za popravku, što je otežano zbog sankcija avio-proizvođača prema Ruskoj Federaciji

  • 1
Avioni PRAGUE, CZECH REPUBLIC Foto: Shutterstock

Airbus A380-861 kompanije Emirates je teško oštećen nakon što je vozilo na moskovskom aerodromu Domodedovo (DME) u Rusiji izgubilo kontrolu i zaglavilo se ispod aviona.

Prema ruskoj agenciji Interfax na koju se poziva portal Aerotime vozilo koje se koristi za transport pitke vode udarilo je u avion Emiratesa "nakon što se vozaču naglo pogoršalo zdravstveno stanje tokom vožnje".

Dodatni medijski izveštaji navode da je 59-godišnji vozač ostao paralizovan nakon što je doživeo moždani udar pre nego što je udario u avion, i nakon toga je hitno prevezen u bolnicu.

Fotografije sa mesta događaja pokazuju vozilo aerodroma zaglavljeno ispod Airbusa A380 dok je trup aviona sa donje strane teško oštećen.

Avion kompanije sa sedištem u Dubaiju, registrovan kao A6-EDM, serijskog broja 042, star 14 godina sa 489 sedišta u tri klase, trebalo je da poleti iz Moskve za Međunarodni aerodrom Dubai (DXB) 28. marta 2024. godine u 16:25 po lokalnom vremenu, ali je nakon incidenta taj let otkazan.

Rusko Interregionalno tužilaštvo za transport u Moskvi vodi istragu i potvrdilo je da se procenjuju oštećenja koja je pretrpeo A380. Zbog incidenta će i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima biti formirana posebna komisija.

Prema procenama objavljenim na kanalu Aviaincident na mreži Telegram, aerodrom Domodedovo mogao bi platiti do milijardu rubalja (oko 11,3 miliona evra) za oštećenje najvećeg putničkog aviona na svetu (u zavisnosti od konfiguracije, avioni ovog tipa mogu da povezu do čak 840 putnika), u koji je juče naletela cisterna.

Treba proceniti i štetu koja je naneta kompaniji otkazivanjem letova ovog aviona koji je bio u svakodnevnim rotacijama ka Moskvi, ali i ka Cirihu.

Još jedan problem je transport neophodnih delova za popravku, što je otežano zbog sankcija avio-proizvođača prema Ruskoj Federaciji. Pronalaženje rezervnih delova za ovaj tip aviona u Rusiji nije moguće, jer domaće avio-kompanije ne koriste A380.

Popravka će se izvršiti u RF, jer je zbog oštećenja trupa nemoguće vratiti avion u Dubai. Osiguravajuće kompanije aerodroma Domodedovo spremne su da nadoknade štetu i plate sve troškove, navodi se na mreži Telegram.

(Aero.rs)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>