• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Republikanska stranka: Aerodrom u Vašingtonu nazvati imenom Donalda Trampa

Vreme čitanja: oko 2 min.

U zahuktavanju kampanje za predsedničke izbore u SAD koji treba da se održe u novembru ove godine, Republikanska stranka dala je nesvakidašnji predlog

  • 0
Donald Trump Tramp Foto: Tanjug/AP

Američka Republikanska partija predložila je novo ime za aerodrom u glavnom gradu SAD. Prema mišljenju ove stranke, međunarodni aerodrom Vašington treba da nosi ime Donald Tramp.

U zahuktavanju kampanje za predsedničke izbore u SAD koji treba da se održe u novembru ove godine, Republikanska stranka dala je nesvakidašnji predlog. Gaj Rešentaler, republikanski kongresmen iz Pensilvanije, jednan je od sedam predstavnika Kongresa koji su predstavili predlog o promeni imena aerodroma Dales u Vašingtonu (IAD).

Prema njegovim rečima, ne postoji veći simbol "slobode, napretka i snage" za putnike koji prilikom sletanje čuju rečenicu "Dobrodošli na Međunarodni aerodrom Tramp", prenoe je Fox News u utorak 2. aprila.

Donald Trump Tramp Foto: Tanjug/AP

Uprkos želji republikanaca da nazovu aerodrom po nekadašnjem predsedniku SAD, malo je verovatno da će predlog proći zakonsku proceduru zbog demokratske većine u Senatu. Demokratska partija snažno se protivi ovoj ideji i predlaže da umesto aerodroma, naziv Donald Tramp ponese neki od federalnih zatvora.

Aerodrom u Vašingtonu trenutno nosi ime u čast Džona Fostera Dalesa, sekretara SAD koji je se nalazio na ovoj fukciji pedesetih godina tokom mandata predsednika Dvajta Ajzenhauera.

Većina svetskih aerodroma nosi imena znamenitih ličnosti, političara, umetnika, pesnika i drugih ljudi koji su svojim delima zadužili grad ili zemlju u kojoj su radili ili stvarali.

Uobičajena praksa je da se aerodromima dodeljuju imena preminulih velikana ali postoje primeri onih drugih čija su se nazivi menjali tokom života znamenitih ljudi.

Aerodrom Washington Dulles International (IAD) Foto: Shutterstock

Aerodrom Ronald Regan (DCA) u blizini Vašingtona dobio je ime američkog predsednika 1998. godine dok je isti još uvek bio živ. Litl Rok u Arkanzasu nosi ime Bil i Hilari Klinton (LIN) iako je par još uvek živ.

Ukoliko letite na ostrvo Madeira nemojte da se iznenadite kada vas na aerodromu (FNC) dočeka natpis "Dobrodošli na aerodrom Kristijano Ronaldo". Proslavljeni portugalski fudbaler potiče upravo sa ovog ostvra zbog čega ne čudi odluka da aerodrom bude preimenovan u njegovu čast.

Kristijano Ronaldo Foto: AP/Tanjug

U zemljama bivše Jugoslavije nekoliko aerodroma takođe nosi ime po poznatim ličnostima. Aerodromu Ljubljana (LJU) je 2007. godine preimenovan u aerodrom Jože Pučnik u čast prvog slovenačkog predsednika. Isto se dogodilo i u Hrvatskoj 2016. godine kada je imenu Zračna luka Zagreb (ZAG) dodato ime Franjo Tuđman.

Beogradski aerodrom (BEG) nazvan je po proslavljenom srpskom naučniku Nikoli Tesli dok putnike na dubrovačkom aerodromu od prošle godine dočekuje natpis "Zračna luka Ruđer Bošković".

(Aero.rs)

Video: 5. avijatičarski bal Udruženja žena letača Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>