• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodromi u Nišu i Kraljevu beleže manje putnika nego 2023. godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ograničen kratkom pistom i u blizini većih aerodroma, na Moravi nema avio-linija koje se obavljaju na komercijalnim osnovama već isključivo letova subvencionisanih iz budžeta Vlade Srbije

  • 3
Ryanair B737 Milena Đorđević

Aerodromi Morava u Kraljevu (KVO) i Konstantin Veliki (INI) u Nišu zabeležili su pad u broju putnika tokom prethodnog meseca.

Kroz terminal trećeg najvećeg aerodroma u Srbiji u martu je prošlo svega 488 putnika, a registrovano je ukupno 38 letova, pokazuju podaci JP Aerodromi Srbije. Mada predstavlja povećanje u odnosu na prethodna dva meseca kada je zabeleženo po 400 putnika (ukupno 1.288) , ovaj rezultat lošiji je nego u martu prethodne godine.

Kraljevački aerodrom je u trećem mesecu 2023. godine opslužio 703 putnika.

Aerodrom Morava u  Lađevcima Foto: RINA

Morava šesti mesec za redom beleži smanjenje broja putnika što je sličan trend koji se može primetiti i na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu. Zajedničko za oba aerodroma osim loših rezultata jeste njihov operater - Javno preduzeće Aerodromi Srbije.

Niški aerodrom je u martu ove godine registrovao 27.303 putnika - za 3.292 manje nego lani. Situacija je bila slična u januaru i febraru kada je smanjenje bilo procentualno veće. U 2024. godini Niš je koristilo 74.883 putnika, a u istom periodu 2023. godine 89.029.

Niški aerodrom Milena Đorđević

Ograničen kratkom pistom i u blizini većih aerodroma, na Moravi nema avio-linija koje se obavljaju na komercijalnim osnovama već isključivo letova subvencionisanih iz budžeta Vlade Srbije. Reč je o celogodišnjoj ruti ka Istanbulu (IST) i linijama za Tivat (TIV) i Solun (SKG) koji se obavaljaju tokom letnje sezone.

Sa druge strane, niški aerodrom takođe ima letove ka Beogradu (BEG), Kelnu (CGN), Hanu (HHN), Istanbulu (IST) i Ljubljani (LJU) finansirane od strane države. Novac namenjen avio-kompanijama koje saobraćaju na linijama od javnog značaja (Public Service Obligation - PSO) dodeljen je Air Serbia.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić nedavno je izjavio da razgovara sa predstavnicima Air Serbia oko potencijalnog uvođenja novih linija sa aerodroma Niš o čemu možete pročitati u posebnoj vesti na Aero.rs.

(Aero.rs)

Video: Otvaranje linije Izmir-Tivat Air Montenegro

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dg

    19. april 2024. | 17:31

    Ništa neočekivano s obzirom da koncesija BG aerodroma podrazumjeva da drugi aerodromi u "blizini" što jesu KV i NI, ne smiju imati oreko određenog broja putnika, a o nekom širenju i ekpanziji da ni ne pričamo.

  • MILAN

    20. april 2024. | 17:24

    Kako da nema putnika? Ukinite tražene linije i dajte linije koje niko ne želi. Ukinut Milano, Stockholm, Malme, Berlin, Eindhoven. Linije date Crf, Istanbul, Ljubljana, Tivat, BG(Belgrade)

  • Jovan

    21. april 2024. | 10:25

    Logično je da ima manje putnika,,, Kada je letova i linija sve manje i manje!!! Sve je to posledica mudere politike Air Serbia koja je preuzela aerodrom u Nišu! Do juče su ti isti letovi bili rentabilni,,, a sada više nisu! Isti let, za isti novac može da se obraća iz Sofije i iz Skoplja, a iz Niša ne može! 🤔

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>