• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle četiri dana potopa i čekanja, saobraćaj na aerodromu Dubai delimično normalizovan

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drugi najprometniji aerodrom na svetu (80 miliona putnika u 2023.) bio potpuno blokiran nakon što je u utorak palo više od 142 mm kiše. Godišnji prosek je 94.7 mm po kvadratnom metru

  • 1
Avioni Dubai/United Arab Emirates Foto: Shutterstock

Saobraćaj na međunarodnom aerodromu Dubai (DBX)  je donekle normalizovan, posle četiri dana od nezapamćenih padavina koje su zadesile ovo vazduhoplovno čvorište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Kompanije Emirates (EK) i FlyDubai (FZ) - koja inače povezuje matični aerodrom i međunarodni aerodrom Nikola Tesla u Beogradu (BEG) - nastavile su sa regularnim operacijama.

Najveća kompanija UAE - Emirates otkazala je od utorka do juče naveče gotovo 400 letova i zbog oluje koja je pogodila Dubai u utorak, odložila na stotine drugih - navodi se u saopštenju koje je objavio predesednik ove avio-kompanije Tim Klark.

Ne samo da su obustavljeni letovi iz Dubaija, već su zaustavljene i tranzitne operacije preko ovog aerodroma čije su piste bile potpuno poplavljene, usled čega su hiljade ljudi ostali neplanirano na aerodromu. U sredu, dan nakon nezapamćenih padavina, oko 300 letova iz Dubaija i ka ovom aerodromu je otkazano, navodi BBC.

Kolike su razmere poplava koje su zadesile Dubai i jedan od najprometnijih aerodroma na svetu (prošle godine zabeležio više od 80 miliona putnika prema podacima platforme Airports Council International - ACI), može se zaključiti i iz podatka da je do kraja utorka na aerodrom palo više od 142 mm kiše - dok u proseku godišnje padne 94.7 mm po kvadratnom metru.

Prema agenciji Rojters, najmanje četiri osobe su poginule u najgorem nevremenu koje je zadesilo ovu metropolu u poslednjih 75 godina.

I nisko-budžetna kompanija FlyDubai koja saobraća između ovog grada i prestonice Srbije je uspostavila redovne letove FZ1745 i FZ1749 za Beograd (FZ1746 i FZ1750 za Dubai).

Interesantno je pomenuti da su letovi FZ1745 ovog prevoznika ka aerodromu Nikola Tesla bili otkazani u sredu i petak, dok je u četvrtak, prema javno dostupnim podacima koji se mogu videti na platformi FlightRadar24 avion Boeing 737-800 registarske oznake A6-FPB stigao u Beograd sa višesatnim zakašnjenjem: Umesto da sa piste u Dubaiju poleti u 09:05 po lokalnom vremenu, avion je poleteo tek u 16:42 da bi u Beograd sleteo u 20:15. Naravno, ni povratni letovi FZ1746 iz Beograda za Dubai nisu saobraćali u sredu i petak, dok je u četvrtak avion uspeo da sleti u Dubai posle skoro pet sati provedenih u vazduhu.

Letovi FZ1749 iz Dubaija za Beograd (polazak u 18.55 po lokalnom vremenu) bili su otkazani u utorak, 16. aprila i sredu, 17. aprila, baš kao i letovi iz Beograda ka Dubaiju (FZ 1750) u 23.55. U četvrtak, 18. aprila i petak, 19. aprila avionima A6-FPB i A6-FMB trebalo je više od pet sati da bi sleteli u Dubai.

Od subote, ova kompanija se vratila regularnom redu letenja sa terminala 2 i 3 DXB-a koji se prostire na 2.900 hektara površine, nepunih pet kilometara od centra grada.

Pol Grifits, generalni direktor ovog Aerodroma, rekao je za CNBC da "ovako nešto nikada nisu videli" i da će do nedelje privremeno obustaviti izvestan broj dolaznih letova kako bi se ubrzao oporavak infrastrukture usled štete izazvane kišom i poplavama koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angelina

    23. april 2024. | 13:32

    Strasno kakva poplava je bila, nadam se da ce biti uskoro sroz normalizovan i da ce moci da se leti i privatnim charter letovima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>