• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodromi Crne Gore: Podgorica i Tivat preopterećeni, potrebno proširenje kapaciteta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodrom u glavnom gradu Crne Gore projektovan za 600 putnika u vršnom satu, ali se često dešava da je na njemu i 1.300 onih koji lete

  • 1
Aerodrom Podgorica Aerodromi Crne Gore

Aerodrom Podgorica (TGD) je od 1. januara do 21. aprila 2024. godine opslužio skoro 370 hiljada putnika što je 45 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore (ACG).

Prema najavama, broj putnika će rasti, jer će tokom leta Aerodrom Podgorica biti povezan sa oko 45 destinacija.

Iz ACG podsjećaju da je terminalna zgrada Aerodroma Podgorica koja je otvorena 2006. godine projektovana da u vršnom satu, kada je saobraćaj najgušći, prihvati oko 600 putnika u odlasku i dolasku.

Međutim, taj broj često prevazilazi i hiljadu, sa maksimalno zabeželenim opterećenjem od oko 1.300 putnika. Zato su, kako navode, gužve godinama unazad, pa i sada, očekivane i realnost.

Aerodrom Podgorica Aerodromi Crne Gore

Aerodromi Crne Gore napominju da nije neuobičajeno i da se na Aerodrom Podgorica, iz različitih razloga, avioni preusmere sa drugih aerodroma što, kako navode, dodatno utiče na broj putnika koji borave u terminalu TGD.

“Svi ovi faktori se direktno odražavaju na dodatnu opterećenost aerodromske infrastrukture i svih zaposlenih, ali se sve operacije realizuju uz sprovođenje svih preventivnih mera iz domena bezbednosti civilnog vazduhoplovstva što je apsolutni prioritet”, navodi se u saopštenju.

Od ranije je poznato da je, shodno rastućem interesovanju putnika i avio-kompanija za Crnu Goru, neophodno širenje postojeće infrastrukture i na aerodromu Podgorica i na aerodromu Tivat (TIV), o čemu poslednju reč ima Vlada kao osnivač.

(Aero.rs)

Video: Nakon tri sata zastoja, ponovo uspostavljena pasoška kontrola na aerodromu Nikola Tesla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angelina

    26. april 2024. | 11:33

    Ja se nadam da će ove sezone biti više charter letova za grupe ka Tivtu. Boka Kotorska je destinacija kojoj se uvek rado vraćam.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>