• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srpska avio-kompanija pridružila se IATA CO2 Connect: Koliko vaše putovanje emituje ugljen dioksida?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dok jedni smatraju da je u pitanju greenwashing od strane industrije vazdušnog saobraćaja, drugi pozdravljaju inicijativu kao jedan o načina da se proširi svest o štetnosti emisije ugljen dioksida

  • 0
Air Serbia Salinger Igor

Air Serbia (JU), zajedno sa Malaysia Airlines (MH), Qatar Airways (QR) i Vietnam Airlines (VN), pridružila se programu IATA’s CO2 Connect calculator tokom ovogodišnjeg IATA AGM Summit-a u Dubaiju, prenosi Ex-Yu Aviation.

Ovo treba da omogući putnicima uvid to koliko njihovo putovanje emutuje CO2, odnosno koliki je karbonski otisak kada lete sa ovim avio-kompanijama kako bi "donosili informisane odluke" o izboru avio-prevoznika.

Pokrenut od strane IATA (International Air Transport Association - Međunarodno udrženje vazdušnog saobraćaja) pre dve godine, CO2 Connect kalkulator emisija koristi operativne podatke avio-kompanija za proračun CO2 emisija po putniku. Alat pokriva 74 tipa aviona, što čini skoro 98% globalne flote putničkih aviona, i uključuje podatke od 881 operatera, obuhvatajući oko 93% globalnog vazdušnog saobraćaja. Podaci ovog alata dostupni su putem različitih kanala, kao što su API, prodajni kanali avio-kompanija i turističke agencije i operatori, navodi IATA

Avion Salinger Igor

IATA CO2 Connect će se i dalje razvijati, a nedavno su dodata rešenja za korporativno izveštavanje o emisijama poslovnih putovanja, poručuje IATA.

Ove godine uvode se i rešenja za CO2 kompenzaciju. Pored toga, razvijen je i kalkulator za teret, koji je namenjen špediterima i freight forwarderima koji žele precizne podatke o emisijama CO2 iz stvarnih zapisa avio-kompanija, navodi Međunarodnu udrženje vazdušnog saobraćaja.

Komentari putnika ali i profesionalaca iz avijacije su oprečni - dok jedni smatraju da je u pitanju greenwashing, odnosno marketing i "pranje ruku" od strane industrije vazdušnog saobraćaja drugi pozdravljaju inicijativu kao jedan o načina da se proširi svest o štetnosti emisije CO2.

(Ex-Yu Aviation/Aero.rs)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>