• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Objavljeni rezultati aerodroma Niš i Kraljevo: Manje putnika, više transportovane robe

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodrom Niš je od početka godine pa sve do kraja maja opslužio 134.789 putnika - za 18% manje nego lani

  • 0
Avion Express u Nišu Foto: Facebook/Aerodrom Niš Konstantin Veliki

Aerodromi u Nišu i Kraljevu nastavljaju da beleže slabije operativne rezultate i u maju, opsluživši manji broj putnika nego u istom mesecu prethodne godine. Dok je ljudi na terminalima sve manje, segment prevoza tereta u Nišu zabeležio je značajan porast.

Javno preduzeće Aerodromi Srbije koje upravlja vazdušnim čvorištima u Nišu (INI) i Kraljevu (KVO) objavilo je poslovne rezultate za maj mesec.

Sudeći prema objavljenim statističkim podacima, kroz terminal aerodroma Konstantin Veliki u Nišu je prošlo 30.176 putnika što je manje od 37.646 koliko ih je zabeleženo u maju prošle godine. Broj registrovanih avio-operacija, odnosno poletanja i sletanja, iznosi 290 što je za 10 manje nego u istom periodu 2023. godine.

Ryanair B737 Milena Đorđević

Aerodrom Niš je od početka godine pa sve do kraja maja opslužio 134.789 putnika - za 18% manje nego lani.

Segment poslovanja gde niški aerodrom beleži porast jeste transport robe.

Niški aerodrom Foto: Milena Đorđević

Dok u petom mesecu 2023. godine nije registrovana ni jedna tona prevezenog tereta, situacija se ove godine u potpunosti promenila. Prema podacima preduzeća Aerodromi Srbije, drugo najveće vazdušno čvorište u Srbiji je završio maj mesec sa 67,8 tona transportovanog tereta. Kroz aerodrom je u prvih pet meseci prošlo 110,3 tona robe - za 680% više nego 2023. godine.

Ni kraljevački aerodrom ove godine ne može da se pohvali sa dobrim rezultatim.

Aerodrom Morava, proširenje, Lađevci, letovi, Foto: RINA

Treći najprometniji aerodrom u Srbiji već mesecima beleži pad u broju opsluženih putnika, a negativan trend nastavio se i u maju. Na aerodromu Morava registrovano je 617 putnika, odnosno za 74 manje nego lani. Broj avio-operacija takođe je u padu te je tako u maju 2024. godine aerodrom imao 34 poletanja i sletanja dok je samo godinu dana ranije imao njih osam više.

Moravu je od 1. januara pa sve do 31. maja ove godine koristilo 2.628 putnika. Taj broj znatno je manji od prošlogodišnjih 3.120.

(Aero.rs)

Video: BEOAVIA - Udruženje studenata vazduhoplovstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>