• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pod vodom sada i vojni aerodrom: Ponovo poplave na jugu Brazila

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pistu u vojnoj vazduhoplovnoj bazi Kanoa koriste uglavnom tri velike latino-američke kompanije kako bi nadomestili zatvaranje aerodroma Salgado Filjo i omogućili putnicima sa juga zemlje da lete ka svojim destinacijama

  • 0

Kada je u prvoj dekadi maja u rekordnim poplavama potopljen komercijalni aerodrom Salgado Filjo na jugu Brazila, o čemu je portal Aero.rs pisao, najavljeno je da aerodrom neće raditi barem do kraja maja. Nažalost, Salgado Filjo biće zatvoren do kraja godine: poplave koje su ga pogodile uslovile su potpunu rekonstrukciju aerodroma, navodi FL360aero.

S obzirom na to da je aerodrom u Porto Alegreu među deset najprometnijih u zemlji, vlasti su odlučile da se putnicima ipak omogući da iz ovog dela Brazila odlete na druge destinacije: vojna vazduhoplovna baza Kanoa (Canoas) koristi se od 27. maja kao alternativni aerodrom za komercijalne letove.

Međutim, divljinu prirode niko ne može da predvidi: u sredu, 19. juna na region Porto Alegrea sručile su se nove padavine i potpuno potopile stajanku i deo piste, javlja na svom X profilu FL360aero.

Iz vojne vazduhoplovne baze Kanoa posle zatvaranja Salgada Filja 3. maja, poletali su avioni kompanija Azul (Azul Linhas Aéreas Brasileiras), Gol (Gol Linhas Aéreas Inteligentes) i Latam (LATAM Airlines Group) - tri velike latino-američke kompanije.

Sreća u nesreći - i pored poplavljene stajanke, ni u jednom trenutku operacije sa piste vojne baze koja je osnovana još davne 1937. godine - nisu bile obustavljene. Nacionalna agencija za civilnu avijaciju (Agência Nacional de Aviação Civil - ANAC) saopštila je da nema potrebe za zatvaranjem aerodroma čak i sa postojećom akumulacijom vode.

Canoas Airforce Base Foto: Wikimedia

U vojnoj vazduhoplovnoj bazi Kanoa baziraju tri eskadrile: Pre svega, 1. eksadrila 14. avijacijske grupe Pampa čiji piloti lete na avionima Northrop F-5EM/FM. Tu je i 5. transportna eskadrila Pegazi koja koristi avione C-95BM/CM Bandeirante (Embraer EMB 110) , C-97 Brasília (Embraer EMB 120) i Cesssna C-98A Caravan. U bazi je i 2. eskadrila 7. avijacijske grupe Phoenix koja takođe koristi Embraer EMB-110.

(Aero.rs)

Video: Aerodrom Beograd: Airbus A320, A320neo i Embraer E195

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>