• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodrom u Brazilu potopljen: Salgado Filjo zatvoren do kraja maja, sve pliva u mulju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potopljene piste, hangari, prilazne saobraćajnice, a mulj prodro i u zgradu aerodroma: Putnički terminal praktično neupotrebljiv, u gradu barem 100 mrtvih

  • 3

Brazilski međunarodni aerodrom Salgado Filjo u Porto Alegreu (POA) biće zatvoren do kraja meseca za kompletan saobraćaj zbog poplava koje su pogodile jug zemlje zemlje.

Ovu odluku donela je brazilska Agencija za kontrolu vazdušnog prostora (Departamento de Controle do Espaço Aéreo - DECEA), prenosi portal specijalizovan za civilnu avijaciju Aeroporto.

Ovo telo navelo je da je aerodrom u brazilskoj saveznoj državi Rio Grande "zatvoren do 31. maja ove godine zbog poplava koje su nastale kao posledica obilnih padavina" koje su se sručile na jug Brazila od 29. aprila.

U upozorenju vazduhoplovcima (Notice to Airman - NOTAM) broj E2738/24 DECEA je saopštila da će Salgado Filjo biti zatvoren, s tim da je ostavljena mogućnost da se, "ukoliko se situacija na aerodromu promeni, izda novi NOTAM i da vazdušna luka ponovo počne sa operacijama", navodi se na zvaničnoj stranici aerodroma.

Snimci i fotografije na društvenim mrežama pokazuju razmere katastrofalnih poplava koje su pogodile aerodrom sagrađen 1951. godine. Osim piste, poplavljena je unutrašnjost putničkog terminala, ali i avioni koji se nalaze u hangarima na suprotnoj strani aerodroma.

Prve procene bile su da će aerodrom biti otvoren za saobraćaj 10. maja, ali je krajnji rok za početak operacija iz ove vazdušne luke zbog haosa u zgradi terminala - pomeren.

Na pisti su ostali zarobljeni Boeing 727-200F kompanije Total Cargo, i četiri privatna aviona: Cessna 208 Azul oznake PS-CKB, Pilatus PC-24 oznake PS-LCA, Cessna T206H (PR-SCC) i British Aerospace BAe-125-800B (registracijske oznakePT-OSW).

U poplavama je poginulo najmanje 100 ljudi, a više od 150.000 lica moralo je da bude raseljeno, piše CNN. Aerodrom u Porto Alegreu jedan je od deset najprometnijih u Brazilu. 

(Aero.rs)

Video: Srpski migovi ispratili avion predsednika Kine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angelina

    9. maj 2024. | 12:23

    Ovo je zaista katastrofa, koliko je priroda moćna, a mi mislimo da smo svemogući. Nadam se da će kod nas u sezoni sve funkcionisati kako treba i da će biti više charter letova za grupe.

  • 😫😫😫

    9. maj 2024. | 09:25

    Код њих само аеродром плива у муљу и то се представља као проблем, а Србија 40 година не може да исплива из муља, и сви ћуте. Свима лепо.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>