• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uspešan jul u najavi: Glavni gradovi u regionu očekuju rast u jeku letnje sezone

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jul mesec biće izuzetno prometan za gotovo sve aerodrome na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Ubedljivo najveći broj sedišta ponudiće Ryanair, potom Air Serbia dok će treće mesto zauzeti Wizz Air

  • 0
Aerodrom BEG Foto: Shutterstock

Gotovo svi aerodromi u glavnim gradovima država na prostoru bivše Jugoslavije očekuju porast kapaciteta u julu. Uprkos problemima sa flotama najvećih "igrača" u regionu, očekuju se rekordni rezultati u sedmom mesecu.

Beogradski aerodrom (BEG) prema svemu sudeći neće svedočiti vrtoglavom rastu poput onom iz 2023. godine ali bi mogao da zabeleži rekordni rezultat broja opsluženih putnika. Prema pisanju portala Ex-Yu Aviation News, tokom jula će se u prodaji naći 983.929 sedišta za redovne letove od i do Beograda što predstavlja povećanje od 0,6% u odnosu na prethodnu godinu.

U ovu brojku nisu uračunati i čarter letovi koji tradicionalno čine značajan deo kapacieta na aerodromu Nikola Tesla tokom letnjih meseci.

A330 Salinger Igor

Skroman, gotovo zanemarljiv rast može se pripisati redukcijama Wizz Aira (W6) koji je u poređenju sa godinom ranije smanjio kapacitete za 25%. Iz tog razloga, Air Serbia (JU) će zauzeti dominantan položaj na Tesli sa udelom u ukupnom broju raspoloživih sedišta od 57,3%.

Sa zagrebačkog aerodroma (ZAG) će tokom jula biti ponuđeno 545.744 sedišta što predstavlja povećanje od 17,6% u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Croatia Airlines (OU) biće najprometnija avio-kompanija u glavnom gradu hrvatske sa 32,8% svih kapaciteta dok će Ryanair (FR) biti na drugom mestu sa 30,1% svih ponuđenih mesta, piše Ex-Yu Aviation News.

Croatia Airlines Salinger Igor

Sarajevski aerodrom (SJJ) takođe očekuje rast usled većeg broja dostupnih putničkih mesta. Tokom sedmog meseca biće ponuđeno 311.684 sedišta na redovnim letovima što je povećanje od 36,8% u poređenju sa 2023. godinom.

Aerodrom Podgorica (TGD) imaće 217.256 dostupnih mesta u julu - za 9,9% više nego lani. Ljubljana (LJU) bi u sedmom mesecu takođe mogla da zabeleži veći broj putnika jer je na letovima od i do glavnog grada Slovenije ponuđeno 164.650 sedišta što je za 14,9% više nego u julu prethodne godine.

Kao i u Beogradu, Ljubljana takođe očekuje značajan broj čarter letova.

Jedini aerodrom na prostoru bivše Jugoslavije koji je zabeležio pad broja dostupnih putničkih sedišta jeste Skoplje (SKP). Ex-Yu Aviation News prenosi da će na letovima od i do najvećeg vazdušnog čvorišta Severne Makedonije biti ponuđeno 325.094 mesta - 5,1% manje nego u julu 2023. godine.

Razlog tome jeste redukovan red letenja Wizz Air koji je ujedno i najveći prevoznik na ovom balkanskom aerodromu. Uprkos smanjenjima, Wizz Air će zadržati dominantu poziciju sa 57% svih raspoloživih sedišta u Skoplju dok će se na drugom mestu naći Pegasus Airlines (PC) sa 9,8% udela.

Ryanair Foto: Shutterstock

Jul mesec biće izuzetno prometan za gotovo sve aerodrome na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Ubedljivo najveći broj sedišta ponudiće Ryanair (730.740), potom Air Serbia (580.872) dok će treće mesto zauzeti Wizz Air (496.232).

(Aero.rs)

Video: Airbus A319 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>