• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodrom Heathrow priprema plan za izgradnju treće piste, nada se odobrenju nove vlade

Vreme čitanja: oko 1 min.

U prvoj polovini godine London Heathrow je opslužio 39,8 miliona putnika, a direktor aerodroma navodi da su svi kapaciteti bili maksimalno iskorišćeni.

  • 0
British Airways Airbus A320 Foto: Shutterstock

Aerodrom London Heathrow trenutno radi na planovima za izgradnju nove piste koja treba da obezbedi dodatne kapacitete za najveće vazdušno čvorište u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mada još uvek daleko od realizacije, menadžment aerodroma se nada da će izgradanja piste imati pozitivan uticaj na razvoj avio-saobraćaja.

Na nedavno održanim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu pobedu je odnela laburistička partija čime su konzervativci nakon 14 godina otišli sa vlasti. Političke promene koje se trenutno odvijaju u ovoj ostrvskoj zemlji mogle bi biti prekretnica za aerodrom Heathrow koji ima velike probleme sa kapcitetima.

London Heathrow vatrogasci Foto: Shutterstock

Prema pisanju britanskog lista The Guardian, London Heathrow trenutno radi na osmišljanju plana izgradnje treće piste. Aerodrom namerava da prezentuje planove za ekspanziju novoj vladi.

Prema rečima Tomasa Vuldbaja, direktora aerodroma Heathrow, novoj vlasti biće predstavljene prognoze rasta u slučaju izgradnje nove uzletno-sletne staze kao i predviđanja u scenariju bez dodatne piste, preneo je The Guardian.

Aerodrom Hitrou Foto: Shutterstock

Veruje se da će novi projekat morati da ispuni stroge uslove po pitanju zaštite životne sredine kao i da će izgradnja morati da bude opravdana velikim ekonomskim benefitima.

Da su aerodromu potrebni dodatni kapaciteti jasno je kada se pogleda broj opsluženih putnika ali i cene koje avio-kompanije i putnici plaćaju za korišćenje London Heathrow. U prvoj polovini godine aerodrom je opslužio 39,8 miliona putnika, a Tomas Vuldbaj navodi da su svi kapaciteti bili maksimalno iskorišćeni.

Aerodrom Hitrou Foto: Shutterstock

Na aerodrom se nedavno požalio i British Airways čije se glavno čvorište nalazi na Heathrow. Generalni direktor avio-kompanije Sin Dojl izjavio je na Međunarodnom sajmu vazduhoplovstva u Farnborou da su aerodromske takse previsoke kao i da Heathrow rizikuje da postane nekonkurentan, preneo je Simple Flying.

Planovi za izgradnju piste postojali su i ranije. Vlada je 2018. godine izdala dozvolu za njenu izgradnju ali se usled velikog protivljenja lokalnih vlasti i udruženja za zaštitu životne sredine od ovih planova tada odustalo.

(Aero.rs)

Video: Galeb Team premijerno na aeromitingu CIAV2024 u Varaždinu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>