• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Beograd dobija mašine za automatsku proveru pasoša: Evo kada treba da počnu sa radom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mada su zvaničnici prvobitno obećavali da će mašine za kontrolu putnih isprava početi da rade tokom leta, to se prema svemu sudeći neće dogoditi

  • 2
Aerodrom Nikola Tesla, Pasoška kontrola Foto: MUP Srbije

Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu uskoro treba da dobije mašine za automatsku proveru pasoša (eGates). Mada je ranije najavljivano da će aerodrom ovu tehnologiju dobiti sredinom godine, njeno uvođenje odloženo je za jesen.

Mašine za automatizovanu elektronsku proveru pasoša će prema najavama srpskih zvaničnika uskoro biti ugrađene na aerodromu Beograd. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić izjavio je za portal Ex-Yu Aviation News da je 16 ovakvih uređaja isporučeno u julu i da je "sve spremno za njihovu ugradnju".

eGate pasoš Foto: Shutterstock

Na njihovo korišćenje putnici će ipak morati da sačekaju još neko vreme.

Mada su zvaničnici prvobitno obećavali da će mašine za kontrolu putnih isprava početi da rade tokom leta, to se prema svemu sudeći neće dogoditi. Goran Vesić je izjavio da bi instalacija uređaja trajala tri nedelje i da bi u tom periodu 25% kapaciteta za proveru dokumenata bilo van funkcije. Imajući u vidu da bi to usporilo protok putnika tokom letnje sezone odlučeno je da se mašine postave u septembru.

Aerodrom Beograd Salinger Igor

Ministar je za Ex-Yu Aviation najavio da će uređaji početi da rade u oktobru kao i da je sa aerodromom dogovoreno da angažuje radnike za asisistenciju putnicima. Ovo osoblje će i deliti letke sa instrukcijama za korišćenje mašina za automatsku proveru pasoša.

Provera dokumenata ovim putem obično uključuje dva koraka. Putnici prvo skeniraju pasoš nakon čega se se otvaraju prva vrata mašine. Kamera potom snima putnika i aktivira softver za prepoznavanje lica. Nakon toga se otvaraju i druga vrata i putnik može da nastavi svoje putovanje.

(Aero.rs)

Video: Aerodrom Nikola Tesla Beograd: Check in i Terminal

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruka

    26. jul 2024. | 07:36

    Dijaspora ne ume da ih koristi ni po Evropi pa kad nastane krkljanac…

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>