• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlada Srbije kritikuje kompaniju Vinci zbog stalnih problema na aerodromu Nikola Tesla

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aerodrom tvrdi da su problemi izazvani globalnim prekidima rada kod njihovog softverskog provajdera, Collins Aerospace, i da su uticali i na druge aerodrome širom sveta

  • 2
Aerodrom Beograd Salinger Igor

Sledeće nedelje biće održan sastanak predstavnika vlade Srbije i menadžmenta kompanije VINCI koja upravlja aerodromom Nikola Tesla.

Razlog za ovaj sastanak leži u problemima sa kojima se suočavaju putnici iz Beograda, koji zbog "pada sistema" na najvećem srpskom aerodromu imaju velika kašnjenja u letovima.

Podsetimo, samo od početka avgusta softver za čekiranje na aerodromu Nikola Tesla je "pao" tri puta, poslednji put proteklog vikenda. Iako ovi problemi nisu doveli do otkazivanja letova, izazvali su značajna kašnjenja, najviše pogođujući kompaniju Air Serbia, o čemu je naš portal pisao.

Aerodrom BEG Foto: Shutterstock

Aerodrom tvrdi da su problemi izazvani globalnim prekidima rada kod njihovog softverskog provajdera, Collins Aerospace, i da su uticali i na druge aerodrome širom sveta, piše Ex-Yu Aviation.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, izjavio je da VINCI, kao koncesionar Aerodroma Nikola Tesla, mora da „sredi svoje poslovanje i osigura rezervno rešenje u ovakvim slučajevima“.

Air Serbia Airbus A319 A320 Salinger Igor

"Više puta smo tražili objašnjenje od VINCI-ja u vezi sa nedavnim problemima. Neprihvatljivo je da se ovo dešava, jer su oni u obavezi da imaju rezervni sistem koji funkcioniše kada glavni zakaže. VINCI mora da normalizuje svoje operacije, jer su na to obavezani ugovorom o koncesiji", istakao je Vesić.

Softverski problemi, koje aerodrom kaže da su sada rešeni, dolaze nakon serije problema sa zemaljskim opsluživanjem prošle godine, mešanja odlaznih i transfernih putnika početkom ove godine, što je zahtevalo da se ceo aerodrom evakuiše, kao i određenih infrastrukturnih problema koji su takođe izazvali kašnjenja u nekoliko navrata tokom protekle godine.

Obilazak Aerodroma Nikola Tesla Foto: Nikola Anđić

VINCI je započeo svoju 25-godišnju koncesiju Aerodroma Nikola Tesla u decembru 2018. godine, pobedivši rivale Aerodrom Cirih i Incheon International Corporation u nadmetanju za upravljanje aerodromom. VINCI je platio jednokratnu uplatu od preko pola milijarde evra vladi za koncesiju, pored godišnje koncesione naknade. Preuzeo je obavezu proširenja infrastrukture aerodroma i izgradnje nove umetnute piste. Ranije ove godine, VINCI je obezbedio dodatnih godinu i po dana na koncesiji aerodroma, kao deo kompenzacije zbog operacija koje su bile ozbiljno pogođene pandemijom koronavirusa.

(Aero.rs)

Video: Srpski leteći vatrogasci: Pilot Helikopterske jedinice MUP Srbije o Kamovu Ka-32

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikica

    14. avgust 2024. | 11:47

    Prosle nedelje letovi iz BGD-a kasnili su vise od 6 sati. Aerodrom je u opstem rasulu, zamaljsko osoblje krajnje neljubazno. Zalosno je sto i strani putnici to vide i negativno komentarisu , ne samo nas aerodrom, vec i celu nasu zemlju.

  • Aleksandar

    14. avgust 2024. | 16:33

    To je fenomenalno da se kritikuje. Pravimo se glupi i radujemo se što smo to saznali. Samo nezgodno je što Vlada Srbije zadžava svoje "stručnjake" iz partije u foteljama. Pogledajte šta su završili i kako, a ne morate tri puta da pogađate. Vlada kritikuje i upravlja kardovima. Francuzi se tu ništa ne pitaju. Diretkori bi trebao da dođu u neki šou da ljudi čude koju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>