• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ozbiljan incident u Prištini: Avion poletao dok se automobil kretao po pisti, pokrenuta istraga

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion EasyJet uspeo je na vreme da se odvoji od piste i sa još uvek izvučenim stajnim trapom preleti iznad vozila na uzletno-sletnoj stazi

  • 0
A319-100 Easyjet Foto: Shutterstock

Na prištinskom aerodromu dogodio se incident prilikom poletanja Airbus A320. U isto vreme kada je avion hvatao zalet, na pisti se nalazilo aerodromsko vozilo zbog čega je prema svemu sudeći postojala opasnost od sudara.

Odbor za bezbednost u saobraćaju Švajcarske (Swiss Transportation Safety Investigation Board - STSB) objavio je da se na aerodromu u Prištini dogodio incident kada je avion EasyJet poletao sa piste.

easyJet Airbus Foto: Shutetrstock

Airbus A320 registracije HB-JXF na letu Priština (PRN) - Ženeva (GVA) 20. juna uzletao je sa piste 35 dok se u isto vreme na njoj nalazilo aerodromsko vozilo. U obaveštenju STSB navodi se da je automobil stajao na drugom kraju piste kod praga 17 (eng. threshold).

Avion EasyJet uspeo je na vreme da se odvoji od piste i preleti iznad vozila na uzletno-sletnoj stazi. Posada letelice rekla je STSB da je stajni trap bio izvučen tokom prolaska iznad aerodromskog automobila.

Trenutno nije poznato na kojoj su se udaljenosti nalazili avion i vozilo.

Aerodrom Priština Foto: Shutterstock

Organi privremenih institucija u Prištini, tačnije Komisija za istraživanje vazduhoplovnih nesreća i incidenata (Komisioni për Hetimin e Aksidenteve dhe Incidenteve Aeronautike - AAIIC) započela je istragu povodom ovog događaja. U izveštaju STSB ne navodi se koliko je putnika bilo u Airbus A320 na dan incidenta.

Linija za Ženevu jedna je od najprometnijih na aerodromu u Prištini. Prema podacima FlightRadar24, na ovoj ruti saobraćaju tri avio-kompanije - EasyJet, Siwss i GP Aviation - koje obavljaju nekoliko dnevnih letova između dva grada.

(Aero.rs)

Video: Pokazan CityAirbus NextGen: Električna letilica za po gradu imaće osam rotora i brzinu do 120 km/h

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>