• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Manje letova iz Ljubljane tokom zimskih meseci

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada se uporedi ova i 2019. godina, pre pandemije je iz glavnog grada Slovenije bilo čak 49 odsto više letova nego danas

  • 0
Ljubljana Airport Brnik aerodrom Shutterstock

Međunarodni aerodrom Jože Pučnik u Ljubljani verovatno će se suočiti sa prekidom rasta broja putnika u novembru, što će se verovatno nastaviti tokom zime nakon što je nekoliko avio-kompanija najavilo planove za smanjenje svojih operacija prema glavnom gradu Slovenije u narednim mesecima.

Predviđa se da će kapaciteti na redovnim linijama opasti za 9,5% u novembru i 7% u decembru. Stopa opadanja usporiće u januaru na 1,8%, ali će ponovo pasti za 7,6% u februaru i 2,1% u martu. Aerodrom ipak očekuje znatan broj čarter letova tokom zime, što bi moglo ublažiti očekivani pad broja putnika, navodi ExYuAviationNews.

Tokom ove zimske sezone, koja počinje u nedelju i traje do kraja marta sledeće godine, British Airways će obustaviti letove između Londona Heathrowa i Ljubljane, planirajući da ih obnovi sledećeg aprila. Ovaj razvoj dolazi nakon što je Wizz Air ukinuo svoju liniju između Londona Lutona i Ljubljane u februaru, što će takođe uticati na brojke u poslednjem kvartalu ove godine u poređenju sa prošlom.

Aerodrom Jože Pučnik Ljubljana Salinger Igor

Air Baltic, koji je prvobitno planirao letove između Rige i Ljubljane tokom cele zime, sada je smanjio svoje operacije i neće leteti između januara i marta.

Air France će smanjiti broj letova između Pariza i Ljubljane, sa prošlogodišnjih osam i devet nedeljno na letove jednom dnevno. Avio-kompanija GP Aviation obustaviće svoje letove do Ljubljane do sredine decembra, dok će luksemburški prevoznik Luxair takođe smanjiti operacije. Ova kompanija će suspendovati letove između 3. novembra i 19. decembra, a zatim će leteti dva puta nedeljno do 5. januara. Operacije će ponovo biti obustavljene do 16. februara, nakon čega će se nastaviti dva puta nedeljno.

Aerodrom Ljubljana LJU Aero.rs/privatna arhiva

S druge strane, avio-kompanije koje će povećati kapacitet uključuju Lufthansu sa preko 6.200 dodatnih mesta, Turkish Airlines sa dodatnih 4.364 mesta, i Transaviju sa dodatnih 4.364 mesta.

Slovenačko Ministarstvo za infrastrukturu priznalo je da je pre pet godina situacija bila mnogo bolja: "U 2019. godini frekvencija letova bila je 49% bolja nego danas. To znači znatno smanjen izbor za putnike. Prognoze za budućnost takođe nisu najbolje, uglavnom zbog otkazivanja već uspostavljenih usluga. Očekujemo pad broja letova i putnika između novembra i marta", navelo je ministarstvo.

(Aero.rs)

Video: Snimak obuke na helikopterima Mi-35 na vojnom aerodromu Morava u Lađevcima kod Kraljeva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>