Stimulacije za nove linije i skuplje putničke takse u 2024: Aerodrom Beograd menja cenovnik usluga

Vreme čitanja: oko 2 min.

Takse za one koji lete na međunarodnim linijama biće povećane za pet odsto, dok će naknade na domaćim linijama ostati iste

Salinger Igor

Salinger Igor
Aerodrom Nikola Tesla Beograd namerava da poveća naplatu putničkih usluga za međunarodne linije kao i nekih drugih naknada, od 1.  januara 2024. godine, prenosi portal Ex-Yu Aviation.

Istog dana će na snagu stupiti i nova podsticajna šema za stimulisanje pokretanja novih linija, saopštila je uprava Aerodroma, navodi ovaj izvor.

Takse za one koji lete na međunarodnim linijama biće povećane za pet odsto: sa postojećih 19,16 evra na 20,18 evra.

Naknada za usluge domaćih letova (9,17 evra), za transfer putnike (4.18), kao i naknada za bezbednost, odnosno obezbeđivanje kako stoji u zvaničnim dokumentima (4.48 evra) ostaće nepromenjena.

Salinger Igor
Avio-kompanije će morati da izdvoje dodatna sredstva za korišćenje infrastrukture aerodroma i opreme za zajedničku upotrebu, a sve će takođe porasti za 5%.

Aerodrom Nikola Tesla odustao je od prvobitnih planova da naplaćuje premiju avio-kompanijama za korišćenje svoje infrastrukture u vršnim satima, kao i da ponudi popuste "van špica", navodi ovaj u industriji vazdušnog saobraćaja referentni izvor.

„Tokom konsultacija sa prevoznicima i na osnovu dobijenih povratnih informacija o revidiranom cenovniku, odlučeno je da se promene vezane za premije i popuste neće primenjivati, kako se ne bi ugrozio razvoj aerodroma Nikola Tesla kao regionalnog čvorišta. Ovo je koncept koji uključuje razvoj novih tržišta, kako u pogledu letova na kratkim i srednjim razdaljinama, tako i u inter-kontinentalnom saobraćaju”, objasnili su iz uprave aerodroma, navodi Ex-Yu Aviation.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd će od 1. januara takođe uvesti revidiranu politiku podsticaja, koja će zameniti politiju usvojenu u aprilu 2023.

Avio-kompanije koje uvedu nove linije na kratkim ili srednjim relacijama dobiće popuste koji uključuju naknade za putničke usluge za period od tri godine i za sletanje u periodu od dve godine, dok će prevoznici koji pokreću nove letove na dugim relacijama uživati smanjenje pomenutih naknada u naredne tri godine.

Salinger Igor
Ovi podsticaji su dostupni samo za uvođenje linija koje nisu saobraćale sa aerodroma u poslednjih dvanaest meseci.

„Aerodrom Nikola Tesla Beograd nastoji da se novim planom podsticaja stvore uslovi za ubrzani oporavak vazdušnog saobraćaja, nastavi razvoj koncepta regionalnog čvorišta i omogući povezivanje sa novim tržištima, kako kratkoročnim, tako i interkontinentalnim saobraćajem", navodi se u objašnjenju Aerodroma.

(Aero.rs/AB)