Još jedan avion izleteo sa piste: Airbus A320 završio u travi i blatu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svi točkovi stajnog trapa završili su na vlažnom zemljištu i sudeći prema fotografijama sa lica mesta oni su potonuli nekoliko desetina centimetara

Foto: Shutterstock

Airbus A320 avio-kompanije Super Air Jet (IU) izleteo je sa piste aerodroma Veda Bej u Indoneziji. Mada su točkovi letelice završili duboko u blatu, putnici su uspeli bezbedno da napuste vazduhoplov.

Incident se dogodio u subotu 25. maja prilikom sletanja aviona registracije PK-STD. Super Air Jet Airbus A320 leteo je na domaćoj liniji iz grada Manado (MDC) ka Veda Beju (WDB), a tog dana zabeleženi su veliki pljuskovi na dolaznom aerodromu, preneo je Aero Time.

Avion je usled još uvek nerazjašnjenih okolnosti izleteo sa piste 27 prilikom prizemljenja. Svi točkovi stajnog trapa završili su na vlažnom zemljištu i sudeći prema fotografijama sa lica mesta oni su "potonuli" nekoliko desetina centimetara.

U Airbusu A320 se u tom trenutku nalazilo 172 putnika i članova posade koji su napustili letelicu uz pomoć aerodromskih stepenica, a niko od njih navodno nije zadobio povrede.

Nacionalni komitet za bezbednost saobraćaja Indonezije (Komite Nasional Keselamatan Transportasi - KNKT) otvorio je istragu kako bi utvrdio uzrok izletanja aviona, preneo je The Aviation Herald. Prema podacima servisa za praćenje letova FlightRadar24, avion nije obavljao letove od 25. maja što ukazuje na to da se još uvek nalazi na aerodromu Veda Bej.

Foto: Shutterstock

PK-STD je deset godina star Airbus A320 koji je kao nov isporučen indijskoj niskoatrifnoj avio-kompaniji IndiGo (6E) 2014. godine. Letelica u decembru 2022. godine prelazi u flotu Super Air Jet, navodi se u bazi podataka Planespotters. Super Air Jet trenutno koristi 62 Airbus A320 od čega je 15 trenutno parkirano.

(Aero.rs)